Главна / Вести / Косово и Метохија / Брнабићева у Анталији: Приштина се данас позвала на Бриселски споразум

Брнабићева у Анталији: Приштина се данас позвала на Бриселски споразум

 

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су пленарни састанак Процеса сарадње ЈИЕ у Анталији обележиле две ствари: чињеница да је и Приштина гласала за све документе иако је у њима Косово означено са звездицом, као и то што се председница привремених приштинских институција Вјоса Османи у једном тренутку позвала на Бриселски споразум.

На седници су усвојене заједничка Декларација као и Стратешки документ за југоисточну Европу, као и годишњи извештај Савета за регионалну сарадњу.

“Мени је важно да су сви документи усвојени, јер могу бити усвојени само једногласно. Да је било ко гласао против, не би могли да се усвоје. Занимљиво је да Вјоса Османи, иако је изразила резервисаност, није гласала против, нити је била уздржана”, рекла је Брнабићева.

Додала је да, примера ради, у Стратешком документу на сваком месту где се помиње Косово, оно није само са звездицом већ и са фуснотом.

Поред тога, како је рекла, занимљиво је да се Османијева чак у једном тренутку позвала на Бриселски споразум и рекла да по њему не иде фуснота сваки пут, већ само први кад се помиње Косово.

“Сада видимо да се позивају на Бриселски споразум, а када им не одговара, онда то не постоји… То је таква политика која не престаје да изненађује од скупа до скупа. Чула сам данас да се Османијева позива на Бриселски споразум и не могу да сакријем срећу и надам се да ће се коначно вратити Бриселском споразуму, пре свега да Приштина формира Заједницу српских општина”, рекла је Брнабићева.

То је, каже, данас било конструктивно с њихове стране, и потпуно супортно свему што се чуло у приштинском парламенту – да неће допуштати усвајање таквих докумената.

“То су две ствари које су, за мене, обележиле овај скуп”, рекла је Брнабићева.

Извор: РТС

Check Also

Јевтић: Седница Скупштине прилика да се покаже јединство

Потпредседник Српке листе Далибор Јевитић изјавио је да је данашња седница Скупштине Србија посвећена КиМ …