Главна / Некатегоризовано / Звечан: На тврђави перформанс, у Галерији Факултета уметности промоција књиге

Звечан: На тврђави перформанс, у Галерији Факултета уметности промоција књиге

На средњевековној тврђави Звечан изведен заједнички перформанс Ансамбла народних игара и песма Косова и Метохије „Венац“ и Факултета уметности Универзитета у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици, наводи се у саопштењу.

Након потписивања протокола о сарадњи између Ансамбла народних игара и песма Косова и Метохије „Венац“ и  Факултета уметности Универзитета у Приштини (09.03.2021), а на иницијативу проф. Вере Обрадовић Љубинковић први заједнички пројекат био је обележавање Светског дана игре (29. априла), који је у складу са епидемиолошком ситуацијом одложен за 16. јун 2021. године.

Том приликом изведен је и заједнички перформанс на средњевековној тврђави Звечан инспирисан радом и делом зачетнице уметничке игре код нас Маге Магазиновић. Овај догађај уживо је емитован на интернет платформама, а извели су га Ансамбл „Венац“, Витешко удружење „Ред змаја“ из Грачанице и Тамара Томановић, глумица и некадашњи студент Факултета уметности.

Потом је у Галерији Факултета уметности у Косовској Митровици одржана промоција књиге проф. Вере Обрадовић Љубинковић „Мага Магазиновић:

Модерна игра уместо доктората из филозофије“ у оквиру које су представљени видео радови бивших студената Факултета уметности настали поводом Дана игре док је Ансамбл „Венац“ извео две нумере: „Архаичну женску игру из Грачанице“ (кореографија: Радојица Кузмановић; музика: Растко Аксентијевић; музику приредио: Здравко Ранисављевић) и премијерно „Сан о божуру – Љубавна игра са Шаре“ (кореографија: Милош Циле Митић; музика: Здравко Ранисављевић), наводи се у саопштењу.

Check Also

Пожар захватио трговински објекат на магистралном путу у општини Лепосавић

Недалеко од административног прелаза Јариње на територији општине Лепосавић, јутрос је избио пожар који је …