Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Београд истражио захтеве Приштине, они нису приступили ниједном

Одаловић: Београд истражио захтеве Приштине, они нису приступили ниједном

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић указао је данас на седници Одбора за Косово и Метохију да је Београд истражио све захтеве које му је Приштина упутила за нестала лица, док Приштина није поступила ни по једном захтеву за коју је достављена чак и документација.

У том смислу, подсетио је на локације у јужној српској покрајини, на којима се, како се сумња, налазе посмртни остаци страдалих Срба и неалбанаца.

Током седнице, Одаловић је показао снимак на којем се виде тела три припадника Војске Југославије на земљи на Кошарама, као и ископавање рупа у којима су касније затрпани.

Како је навео, у том случају Приштина је прво одбијала да поступи по захтеву због опасности терена, односно због минских поља.

“Војска је изашла у сусрет, дала мапу минских поља, предали смо Кфору и почела је претрага тих локација. Били смо 2011. да видимо у којој је фази, није било завршено и споро је ишло. Норвежанин из Кфора казао је да никада нису видели боље и прецизније карте минских поља”, казао је Одаловић и указао на то да се ти војници и даље воде као нестали.

Подсетио је и да се у Приштини у мртвачници налази 350 посмртних остатака за чију идентификацију се чека две деценије.

Како каже, и око Ђаковице је пријављено неколико локација на којима су били илегални притвори за које се зна да су били у тим логорима, а и данас се воде као нестали.

“У бункеру у Ђаковици је пронађено седам особа, петочлана породица – отац, мајка и троје деце који су убијени, као и породиа Петровић”, казао је Одаловић.

Истиче да је Комисија инсистирала да се отворе међународни архиви јер, како каже, према извештајима међународних контигената Кфора за неке локације се сазнало после 19 и више година.

“Инсистирамо да се архиви отворе, документ је направљен 1999., то је извештај шведског форензицког тима. Информација је о овоме постојала, стајала је у некој фиоци, али после свих кампања када су архиви почели да се отварају, добили смо слику на којој је тело испред бункера, а на тој локацији смо били после 19 година”, казао је Одаловић.

Напомиње и да је шпански контигент Кфора нашао три женска тела, сликао, обележио координате, али да се и данас не зна где су та тела сахрањена.

Када је реч о испуњавању захтева Приштине, Одаловић каже да је чак и по захтеву да се претражи Храм Христа Спаса у Приштини уз благослов владике Теодосија то и учињено и установљено да тамо нема ничега.

“Немамо ми проблем да обрадимо информацију где су тела Албанаца, јер ми смо ти који су решили више случајева где су Албанци, него сви остали заједно”, казао је Одаловић и у прилог томе навео да је у размени документа Београд предао више од 2.000 докумената који су стављени у функцију за проналажење посмртних остатака Албанаца, док из Приштине није добијен ниједан документ.

Одаловић је поручио да ће Србија остати посвећена даљој потрази за несталим лицима и да нема разлога да било ста мења јер је и до сада на одговоран и транспарентан начин приступила том проблему.

Упутио је апел Приштини да поштује преузете обавезе и позвао је да се сви заједно са пуно одговорности и без разилке односе према свим несталим лицима.

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је решавање питања нестаих за Приштину само решавање питања несталих Албанаца.

“Питање несталих Срба их не занима, они то желе да сакрију зато што би се утврђивањем судбине несталих Срба, Рома и других неалбанаца, али и самих Албанаца утврдиле размере злочина терористичке ОВК”, рекао је Дрецун.

Каже да је Приштина негирала да постоји архива те организације на састанку у Бриселу и тиме, како каже, обманула међународну јавност, јер у закону који је усвојен у Приштини о вредностима ОВК се јасно говори о архиви те формације.

“Из те архиве се свакако може видети судбина многих несталих лица и Срба и других неалбанаца, али посебно Албанаца. Радна група за прикупљање доказа за злочине ОВК располаже и међуанродном документацијом која јасно говори о томе да су 1998. године припадници ОВК киднаповали Албанце у селу Рача и да им се од тада губи сваки траг”, навео је он.

Дрецун истиче да привремене институције у Приштини одговоре о несталим Албанцима треба да потраже и од челних људи тадашње ОВК Тачија и Харадинаја.

“Не може се само преко Београда решити питање несталих Албанаца”, закључио је Дрецун.

Извор: Танјуг

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …