Главна / Друштво / Грађанима Србије од данас отворене границе ЕУ

Грађанима Србије од данас отворене границе ЕУ

Србија се од данас и званично налази на листи земља за које се укидају рестрикције на путовање у ЕУ.

Данашња одлука Савета ЕУ односи се на дозволу за улазак преко граница ЕУ, али здравствене мере и даље остају, напомињу у Бриселу.

”Савет ЕУ позива земље чланице да од 18. јуна 2021. године постепено укину рестрикције на спољним границма за становнике Албаније, Аустралије, Израела, Јапана, Либана, Новог Зеланда, Северене Македоније, Руанде, Сингапура, Србије, Јуже Кореје, Тајланада и САД, укључујући и Кину под условом реципроцитета”, наводи се у данашнејм саопштењу Савета.

У Европској комисји кажу да је у проширење листе ”безбедних” трећих земља питању ”добродошла вест” која говори о бољој епидемилошка ситуацји у све више држава и региона.

У Комисији напомињу да се ова препорука Савета ЕУ односи на дозволу за улазак преко граница ЕУ, али да здравствене мере и даље остају.

”То зачи да грађанима који долазе из ових земаља треба омогућити улазак без обзира да ли су вакцинисани или не или имају или немају битан разлог за путовање. Истовремено препорука подразумева да земље чланице могу тражити пи-си-ар тест за путнике, укључујући и даље мере као што су тестирање по доласку или карантин”, каже портпарол Комисије, Аделбер Јанз.

Он додаје да је на земљама чланицама да саме одреде које ће мере спороводити, базирано на епидемиолошкој ситуацији.

У Савету ЕУ напомињу да ће се листа ”безбедних” трећих земља ажурирати сваке две недеље.

Извор: Танјуг

Check Also

Почело летње рачунање времена

Летње рачунање времена почело је ноћас померањем часовника за један сат унапред, са два на …