Главна / Друштво / Одржана акција бесплатног мерења шећера у крви у Грачаници

Одржана акција бесплатног мерења шећера у крви у Грачаници

Акција контроле нивоа шећера у крви коју је спровело Удржење за борбу против дијабетеса „Слатко срце“ у Грачаници има за циљ да овдашње становништво информише о дијабетесу, потребама које оболели од ове болести имају и проблемима са којима се најчешће сусрећу, а пре свега да и сами провере да ли болују од ове тзв. “модерене болести”.

Председник удружења за борбу против дијабетеса Бојан Маринковић каже да се овакве акције редовно спроводе и да је то уједно и једна од делатности удружења “Слатко срце”. Статистика каже да сваки десети човек болује од дијабетеса, а Мирковић истиче да се поред короне боримо и са епидемијом „Шећерне болести“.

“Имамо епидемију коронавируса и епидемија је један од узрока добијања шећера због велике количине примања кортикостероида, овом акцијом одлучили смо да уз помоћ наших пријатеља поделимо апарате за мерење нивоа шећера у крви свима којима је виши од 8 по литри у крви. Оно што је забрињавајуће је да су данас прва шест испитаника имала висок ниво шећера у крви, односно изнад 8, одмах смо их посаветовали да посете ендокринолога”, казао је Мирковић.

Акција је одржана испред Омладинског центра у Грачаници а председник овог центра Душан Борисављевић  рекао је да су они увек ту пруже подршку оваквим акцијама и апеловао је и на младе да контролишу ниво шећера у крви јер дијабетес не зна за године.

“Све активности које су друштвено корисне ми смо увек први ту да подржимо, тако да смо подржали и ову иницијативу удружења “Слатко срце”. Оно што млади људи мисле је да немају довољно година за дијабетес и да нису ризична група али због пандемије коронавируса и због нашег начина живота све је више младих који болују од ове болести”, додаје Борисављевић.

Удружење „Слатко срце“ врло често ради и као саветовалиште за дијабетичаре, ови хумани људи свакодневно се труде да скрену пажњу јавности на ову болест која представља и значајан проблем за јавно здравље.

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …