Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчак и Курц: Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу

Лајчак и Курц: Дијалог Београда и Приштине нема алтернативу

Аустријски канцелар Себастијан Курц и изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак истакли су данас да дијалог нема алтернативу.

Лајчак је на конференцији за новинаре после Самита о Западном Балкану у Бечу рекао да ЕУ нема право да буде песимистична после прошлог састанка Београда и Приштине.

„Имали смо први лични сусрет икада између косовског премијера Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића. Никада до тада се нису састали. Било би због тога наивно очекивати да ће састанак бити лак. Чињеница је да је састанак одржан, да је разговарно више сати, и да су обе стране потврдиле да је дијалог пут за напредак што је позитиван сигнал“, истакао је он.

Лајчак је указао да ће дијалог бити настављен и да ће већ пре летње паузе бити одржан следећи састанак.

Упитан за Куртијев наступ у Бриселу рекао је да је Курти нов у дијалогу који је почео 2011. и који је, како тврди, донео разне резултате

„Он уноси своје идеје. Он има снажан политички мандат добијен на изборима, па му то даје могћност да преговара“, рекао је Лајчак.

Он је казао да дијалог нема алтернативу.

„Нормализација односа нема алтернативу, јер је квалитет односа Београда и Приштине веома важан за цео регион, одлучује да ли ће регион застати или напредовати. Зато ЕУ посредује и жели да дијалог буде успешан“, рекао је Лајчак.

ЕУ, како каже, не подржава само дијалог, већ и приступање у чланство Уније Београда и Приштине.

Додао је да је циљ да се постигне правно обавезујући документ.

На питање да ли је Курти унео нови елан у дијалог, канцелар Курц је рекао да се мора јасно рећи да се не види никакав нови елан.

Он је рекао да дијалог нема алтернативу и да би било погрешно одустати од њега.

Нагласио је да сматра кључним да ЕУ подржава тај процес, упитавши ко би други то требало да ради, да ли Русија, Турска или Кина.

„Има све више геополитичких интереса и играча на Западном Балкану. Зато је кључно да регион не нестане са радара ЕУ, већ да се снажније врати на тај радар. Дијалог је у томе кључни стуб“, рекао је Курц.

Извор: Танјуг

Check Also

Ракић: Мислим да ћемо добити ЗСО, став Америке јасан

Вељко Ракић из Института за промоцију владавине права изјавио је данас да сматра да ће …