Главна / Политика / Вучић: Све што су урадили урадили су против интереса српског народа

Вучић: Све што су урадили урадили су против интереса српског народа

Председник Србије Александар Вучић оценио је данас, поводом недавно усвојене декларације о Сребреници у скупштини Црне Горе, да све што су урадили урадили су против виталног интереса српског народа, стављајући му тако жиг геноцида.

Вучић је, у изјави медијима, казао да у последњих годину и по дана свакога дана слуша оптужбе како се Србија некоме меша у унутрашње односе.

„Је ли та Сребреница у Црној Гори? Какве везе Сребреница има са Црном Гором? Што се они мешају у нечије туђе односе? Ко смо ми да данас арбитрирамо између Турске и Јерменије, или Немаца и ког год хоћете нападнутог народа у Другом светском раду“, упитао је он.

Вучић је казао да је скупштина Црне Горе све сто је урадила урадила против виталног интереса српског народа.

„Реаговали смо мирно, ниједну увредљиву реч нисмо упитили. Далеко им лепа кућа. Мене занима да нашем народу, а ја сам председник Сбрије у којој живи највећи број Срба, посебно оном у региону кажем да подигне главу.

Казао је да је неко имао намеру да их жигоше, све говорећи да то не жели да уради, да је у појединцима, иако нису навели њихова имена.

„Намерно сте желели да стигму оставите целом народу“, нагласио је он. Вучић је казао да зна друге ствари које им сметају.

„Када сам постао председник владе Србије однос у апсолутним бројевима БДП-а био је 7,5 према 1, данас је више од 13:1, на крају године биће 14:1. Разумем сву нервозу код бивших, садашњих властодржаца, јер резултати су ти који говоре све“, нагалсио је он. Вучић је рекао да им жели да се што пре врате на пут боље економије, а да је Србија спремна да разговара.

„Само немојте да причате много о пријатељству и братству. Све смо разумели. Не пада нам напамет нити нам било шта треба од вас, који сте на такав начин, да нико ништа није тражио, сем понеко у некој амбасади, да урадите Србији, а да о томе никога ни не обавестите, не покушате да кажете да је реч о појединцима, па би рекли где су они у општем акту“, објаснио је он.

Вучић је казао нека наставе свој посао, а што се Србије тиче она ће наставити свој, да брани свој народ, да још снажније помаже наше културне институције у Црној Гори, да подстиче Србе да чувају свој српски језик и ћирилично писмо.

„Некога да угрожавамо нећемо, али нећу да дозволим онима коиј свакога дана угрожавају Србију да то чине. Сит сам тих бесмислених извињења и правдања које су представници српске државе чинили сваки пут као тобож добре воље, према онима који нису имали ту добру вољу. Нападајте Сбрију, мешајте се у наше унутрашње ствари, све чините, ми ћемо да ћутимо и радимо. А на крају верујем да ће бити оних који желе суштинско блиске односе и са тим људима ћемо радити више“, поручио је он.

Указао је да у Србији постоје људи који желе да се додворе амбасадорима, али они иду досежу само до нивоа другог секретара, те додао да постоје и Црногорци по националности који из разумљивих разлога се придружују оптужбама на рачун српског народа попут Боровића и других.

Србија не мозе да дозволи зиг колективне кривице

За Србију је важно да економски напредује, сарађује са свима у региону и покаже Бошњацима колики пијетет имамо за њихове жртве, али и да не дозволи да се стави жиг колективне кривице на српски народ, што би многи желели, изјавио је данас председник Александар Вучић.

Он је упитан за две резолуције о Сребреници, које су упућене Скупштини Србије, рекао да је резолуција коју су предложили СДА Санџака, албанске партије, готово преписани текст, односно врло слично ономе што су раније подносили Мариника Тепић, Ненад Чанак, и врло слична резолуцији коју је усвојио парламент Црне Горе.

За други предлог, који је поднео Марјан Ристичевић, рекао је да је није видео, и да не зна о чему је реч.

“За нас је кључно питање како да наставимо економски развој, како да сарађујемо са свима у региону, да покажемо Бошњацима колики пијетет имамо према њиховим жртвама, али да не дозволимо да се догоди српском народу ,да се стави жиг на чцело сваког од нас, јер то би многи желели да се догоди”, рекао је Вучић.

Зато је, каже, и његова реакција поводом резолуције усвојене у Скупштини Црне Горе данас оваква.

“Имао сам 2015. довољно храбрости када су Британци поднели резолуцију, да зовем Кинезе и Русе. Путина сам позвао лично телефином и он је то спречио у СБ УН. Они који су нам пријатељи знали су колико нам је стало до тога 2015. године, знали колико сам молио Путина да то спречи, управо да се не би ставио колективни жиг кривице на лице нашег народа за нешто што су појединци починили”, рекао је Вучић.

Веома сам оптимистичан у вези економског раста Србије

Веома сам оптимистичан по питању прогноза за економски раст, развој и напрредак Србије, истакао је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, на питање колико је важна порука коју шаље ММФ потврдом да је договорен нови саветовдавни аранзман са Србијом, указао да, док јавни дуг у многим земљама скаче, у Србији се он држи на 58 одсто.

„Када јавни дуг у Италији скаче на 167 одсто, Француској на 120, Грчкој на 240, Хрватској на 88-89 одсто, Црној Гори на 106, Србија се држи на 58 одсто. Мислим да је стање јавних финансија од пресудног значаја“, рекао је он.

Казао је да је поносан на мере које су спроведе, као што су подршка извозу, предузећима, улагање у потрошњу, те нагласио да је веома оптимистичан по питању економског раста и напретка Србије.

„Желим да се томе посветимо максимално, а за то су нам потребни владавина права, сигурност људи, борба против организованог криминала, да немамо забрањене делове града, као што је случај у другим земљама.

Хоћу да тако остане и да буде унапређена безбедност грађана, јер унапређена безбедност донеси још већу економску снагу, и поверење инвеститора, поручио је Вучић.

Додао је да је Резолуција општи акт, у којем се не помињу имена и појединци, већ је јасно на кога иде осуда и кривица.

“То Србија не може да прихвати. Можда ће нека будућа Србија да прихвати ко зна шта све… Док сам ја председник Србије, нећу се са тиме сагласити. И не занима ме шта ко о томе мисли, осим наших грађана”, рекао је Вучић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Дарја Асламова: Хтели су да ме пошаљу у Украјину као поклон с Косова

Држали су мој досије у рукама, а решетали су ме питањима о мом извештавању, о …