Главна / Друштво / У Призрену одржан фестивал “У сусрет Видовдану”

У Призрену одржан фестивал “У сусрет Видовдану”

Под покровитељством Министарства културе Владе Србије и Канцеларије за Косово и Метохију у манастиру Светих Архангела код Призрена одржан је двадесети фестивал фолклора и изворног стваралштва “У сусрет Видовдану” у којем је учествовало више од 500 малишана из свих српских средина Косова и Метохије. Манифестација је започела заједничким колом свих учесника фестивала у предивном амбијенту манастира Св. Архангели, а симболично је отворио и благословио отац Михајло игуман овог манастира.

“Нема лепшег дана ни празника него кад се деца окупе, кад смо сви заједно у манастиру и прослављамо празник, а посебна радост је што ће коло бити одиграно око манастира иако су то рушевине. Овде је домаћин Цар Душан и знам сигурно да се радује на небу заједно са нама, који смо на земљи. Важно је да се ова деца која су се окупила лепо проведу и да се радујемо Господу, нека је срећан празник и почетак овог фестивала”, рекао је отац Михајло.

На овој успешној смотри изворног стваралаштва представило се једанаест културно-уметничких друштава и локалних група из свих српских средина Косова и Метохије. Директор манифестације “У сусрет Видовдану” Ђорђе Лакушић истакао је да се фестивал одржава баш у порти манастира Св. Архангела јер деца на најдиректинији начин упознају наше светиње.

“Циљ је да наша деца кроз ликовно и литерарно стваралаштво упознају и кажу све што знају о нашим манастрима, ми шетамо са локалитетима били смо у манастиру Драганац, Грачаницу, Бањску, задњих година смо овде у Св. Архангелима и јер је порта погодна за оволику масовност људи, ове године имамо 500 деце на фестивалу, а ранијих година било их је и до 1000. Морам да истакнем да се ми трудимо, да радимо и да вешто доносимо програме, да вешто нашу децу упћујемо на све оно што је доводи до очувања традиције и српске културе и наша деца су одговор свима за сва дешавања око нас”, рекао је за РТВ Грачаница Ђорђе Лакушић.

Фестивал фолклора и изворног стваралаштва “У сусрет Видовдану” организовали су и Савез аматера Косова и Метохије и Дом културе Грачаница, који су најбољим учесницима манифестације уручили пригодне плакете и признања.

 

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …