Главна / Вести / Косово и Метохија / Епархија рашко-призренска: Нови инциденти и забране посета верника КиМ изазивају забринутост

Епархија рашко-призренска: Нови инциденти и забране посета верника КиМ изазивају забринутост

Епархија рашко-призренска изразила је озбиљну забринутост због све чешћих случајева у којима се верницима, расељенима на простору централне Србије, забрањује да посећују светиње, гробља и учествују у црквеним прославама на КиМ.

“Од прошле недеље, када је једна група верника спречена да уђе на КиМ, ова ситуација се поновила јуче ујутро, када су верници пореклом из села Мушутишта, најпре пуштена да пређе административни прелаз Јариње, да би потом од стране Косовске полиције била принуђена да напусти КиМ.

Ова група верника требало је да посети неколико светиња СПЦ на Косову и Метохији и да данас на Тројичин дан учествује у Св. Литургији, која је била заказана на рушевинама манастира Св. Тројице код Мушутишта, општина Сува Река, који је порушен након завршетка рата 1999. године.

Овај најновији у низу инцидената показује повећани степен кршења елементарних верских права, слободе вероисповести и слободе кретања на темељу етничке и верске припадности.

У овом последњем случају реч је о директном кршењу Закона о верским слободама који својим чланом 7А даје гаранције да неће постојати произвољна забрана за улазак на Косово и Метохију посетиоцима цркава и манастира СПЦ”, навела је Епархија рашко-призренске у објави на Твитеру.

Извор: Косово онлине

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …