Главна / Вести / Косово и Метохија / Критичан тренутак за КиМ: Време је да се укључе институције и – народ

Критичан тренутак за КиМ: Време је да се укључе институције и – народ

Косовско питање је дошло на дневни ред неких који имају интерес да се то реши на начин који се не поклапа са државним и националним интересима Србије. Сасвим је примерено да председник Александар Вучић који практично и води преговоре, а који има у виду целу причу, укључи у процес институције и целокупан народ да знамо где смо и на чему смо.

Овако за Спутњик дипломата Зоран Миливојевић коментарише најаву одржавања седнице Скупштине Србије 22. јуна о Косову и Метохији коју је најавио председник Србије.

Миливојевић каже да је по природи ствари питање Космета на дневном реду код нас и у унутрашњој политици.

„Мислим да се ствар ломи и да је управо због тога ово тренутак кад председник државе треба да се обрати посланицима у Парламенту, јер ми сви треба, на неки начин, да почнемо да учествујемо у тој причи,“ рекао је он.

На питање, зашто је ово обраћање другачије од оних свих претходних, Миливојевић каже да има већу тежину, јер се у институционалном смислу директно ангажују сви релевантни фактори у земљи, а пре свега мисли на Парламент.

„Ми улазимо у фазу када је неопходно да све институције које подразумевају државу, буду у ово директно укључене зато што се Србија суочава са притисцима и улазимо у фазу када постоје интереси да се то реши брзо на начин који не одговара нашим стратешким и државним интересима. Дакле, ствар се сада ломи око тога да ми признамо косовску независност по сваку цену,“ рекао је наш саговорник.

On precizira da više ne može da se govori o uslovljavanju evrointegracijama, već direktno o Kosovu i Metohiji. Dovode se u pitanje naši odnosi sa Zapadom, dodaje Milivojević, i upozorava da ćemo naprosto biti suočeni sa novom fazom i novom vrstom pritisaka koji su vezani za to pitanje.

„Zbog toga Srbija mora da ima verifikovan stav na način koji podrazumeva i politički sistem i institucije ove države“, rekao je naš sagovornik.

Подсетимо, председник Србије је рекао да ће 22. јуна бити одржана седница Скупштине Србије на којој ће „подробно, детаљно и темељно“ говорити о сваком питању које је од кључног значаја за ситуацију на Косову.

Он је након последњег састанка у Бриселу са председником привремених приштинских институција Аљбином Куртијем рекао да је „у Бриселу деловало као да Приштина жели да опструира дијалог и да се боји да неконструктивност Приштине може да доведе до ескалације ситуације на Косову и Метохији“.

Вучић је позвао међународну заједницу да воде рачуна „да се не догоде било какви инциденти, који би могли да угрозе мир или стабилност у целом региону“.

Извор: Спутник.рс

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …