Главна / Вести / Косово и Метохија / Епархија рашко-призренска прекинула контакте са Приштином

Епархија рашко-призренска прекинула контакте са Приштином

Епархија рашко-призренска и косовско-метохијска саопштила је да је, услед све чешћег спречавања верника расељених са Косова да посећују гробља или учествују у црквеним прославама, прекинула контакт са приштинским институцијама.

У саопштењу објављеном на сајту епархије наводи се да ће се тај контакт поново успоставити када и „пуно поштовање владавине права и судских одлука”.

Епархија је оценила и да Приштина све чешће показује „отворену дискриминацију на етничкој и верској основи”, а да је Српској православној цркви (СПЦ) ради опстанка „ургентно потребна заштита од незаконитог и дискриминаторног деловања самих косовских институција, што је неопходно размотрити и у контексту дијалога у Бриселу”.

„Епархија рашко-призренска у међувремену апелује на међународне представнике да уразуме приштинске власти да поштују сопствене законе, јер овакво дискриминаторно понашање према верницима СПЦ и нашој цркви угрожава безбедност, подиже тензије и дугорочно наноси штету свима у региону”, оцењује се у саопштењу, преноси Бета.

Епархију посебно забрињава и изостанак јавне реакције међународних представника на „све чешће дискриминаторно понашање косовских институција према СПЦ”.

„Представници западних земаља, који су нас својевремено уверавали да су косовски закони довољна гаранција нашег опстанка и поштовања наших права, би свакако требало да реагују на овакво понашање, које се из дана у дан интензивира. Последњом забраном нашим верницима да посете своје светиње, приштинске власти нису само по ко зна који пут прекршиле верска права Срба и СПЦ, већ и поново доказале да им ни сопствени закони и правни поредак не значе ништа, ако их ти закони обавезују на поштовање права СПЦ”, додаје се у саопштењу.

Јуче ујутро су верници пореклом из села Мушутишта код Суве Реке, најпре пуштени да пређу административни прелаз Јариње, али их је накнадно Косовска полиција протерала.

Та група верника требало је да посети неколико светиња СПЦ на Косову и Метохији и да данас учествује у литургији, која је била заказана на рушевинама манастира Свете Тројице код Мушутишта, који је порушен након завршетка рата 1999. године.

„Да ствар буде још гора, они нису једноставно враћени са административног прелаза, као што је био случај са неким другим поклоничким групама, већ су протерани са Косова и Метохије, будући да су већ легално били прешли административну линију и стигли до Косовске Митровице. Пошто верници нису могли да дођу на литургију, она није ни одржана у манастиру Свете Тројице”, наводи се у саопштењу.

 

Извор: Политика

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …