Главна / Некатегоризовано / Радовану Белом Марковићу „Златни крст кнеза Лазара“, „Лонгин“ Браниславу Тодићу

Радовану Белом Марковићу „Златни крст кнеза Лазара“, „Лонгин“ Браниславу Тодићу

 Књижевне награде на Видовданским свечаностима у Грачаници добили су Радован Бели Марковић „Златни крст кнеза Лазара“, Гојко Божовић „Грачаничку повељу“, Бранка Касаловић „Кондир Косовке девојке“, Никола Живановић „Перо деспота Стефана Лазаревића“, а признања за ликовну уметност добили су  историчар уметности проф. др Бранислав Тодић „Лонгин“  за животно дело и Тамара Осмајлић награду „Димитрије Поповић“.

Жири манифестације „Видовданско песничко бденије 2021“ која се одржава у Грачанициа који је радио у саставупрофдр Бојана Стојановић Пантовић (председница), мср Жарко Миленковић и Милисав Савић у својству  прошлогодишњег добитника “Златног крста кнеза Лазара“, а који се повукао из жирија у току одлучивањадонео је одлуку да овогодишњу награду „Златни крст кнеза Лазара“ додели писцу Радовану Белом Марковићу из Лајковца за “импозантан и изразито самосвојан прозни опус“. “Радован Бели Марковић креира дело које пропитује и проблематизује границе романа као жанра. Штавише, он га у приповедачком смислу изглобљује из линеарне фабуле, компонујући га фрагментарно и мозаички, са пуно лирских дигресија. Удвајањем  наратора и деконструисањем књижевног јунака у традиционалном смислу речи, Радован Бели Марковић ефектно доприноси књижевном експерименту који је, међутим, изузетно слојевит, заснован на различитим перспективама мита и (српске) историје.”

„Грачаничка повеља“ припала је Гојку Божовићу, песнику из Београда. „Поетичка и књижевна мисао Гојка Божовића резултат је непристанка на компромисе и књижева ситничарења. Поезија је за овог песника “краљица”, а простори песме су “краљевства без граница”. Иако је “Стварност запосела простор поезије”, а његове песме и хронике махом говоре о ужасима свакодневице, његово песништво проговарајући о тим болним и трауматичним искуствима садашњице, неизоставно проговара о нади и опстанкуˮ истиче жири.

Бранка Касаловић, песникиња из Зубиног Потока добитница је награде „Кондир Косовке девојке”. „Глас Бранке Касаловић, је аутентичан лирски глас који тражи љубав, који тражи разумевање, који тражи слободу.  Поезија ове песникиње показује сву силину „вечног женскогˮ, крећући се по маргинама љубавног дискурса проговарајући о темама које муче не само савременог човека, већ и савремени свет, огољен, пун предрасуда, лажи, симулакрумаˮ закључио је жири.

Награда „Перо деспота Стефана Лазаревића“ припала је песнику из Београда Николи Живановићу. Поезија Николе Живановића, образлаже жири: „представља  нову врсту поетске духовности, ону, која преиспитује духовно кроз телесно, добро кроз зло, лепо кроз ружно. Поетика овог песника се гради на темељима великих остварења како европске и светске поезије, тако и српске и регионалне, освајајући и надограђујући на тај начин просторе своје баштине и традиције, које је поставио још раније Томас Стернс Елиот.“ 

Награде ће бити додељене 27. јуна на централној манифестацији у порти Манастира Грачаница.

Жири за доделу ликовних награда на Видовданским свечаностима  за 2021. годину који је радио у саставу  у саставу мр. Петар Ђуза, редовни професор сликарства, Небојша Јевтић, историчар уметности, Маја Тодић, мастер сликар, донео је одлуку да се награда „Лонгин“ додели проф. др Браниславу Тодићу за свеукупно стваралаштво из области историје уметности. „Ценећи  изузетни рад, познавање, љубав и сведочење уметничке, државне, духовне и националне истине, одлучено је да ове године када прослављамо седамсто година од подизања Манастира Грачанице и исто толико од смрти њеног ктитора,  Бранислав Тодић као врсни стручњак, брижан чувар старина,  један од водећих и наистакнутијих историчара уметности, као и најбољи познавалац сликарства и историје манастира Грачанице добије награду „Лонгин“, признање које носи име његовог омиљеног сликара“, закључио је жири.

 Награда „Димитрије Поповић“ за најуспешнијег младог учесника на колонији додељује се Тамари Осмајлић из Берана.  Тамарини радови на овогодишњој видовданској ликовној колонији представљај аутентичне комплексне целине, на којима је цртеж поуздана водиља форме. Танано наглашавајући композицију изведену са благо тензичним наносима боје, њени радови одишу смиреношћу и лирском продуховљеношћу.

Награде се додељује 25. јуна 2021. године на свечаном отварању изложбе са 23. ликовне колоније „Видовдан“ у Галерији Дома културе „Грачаница“ у Грачаници.

Check Also

Николић и Парлић започеле посету општини Гора

Заменица директора Канцеларије за Косово и Метохију Душица Николић и помоћница директора Милена Парлић,настављају посету …