Главна / Друштво / Обележена храмовна слава у Липљану

Обележена храмовна слава у Липљану

Литургијом са литијама , коју је служио свештеник Драгиша Јеренић  у цркви св. Флоре и Лавра у Липљану,  обележена је храмовна слава  и други дан св. Тројице који  се раније празновао и као градска слава. За разлику од прошле године, када због пандемије вируса није било окупљања, ове су верници у већем  броју  присуствовали богослужењу и саборовању.

”Мислим да нас је прошлогодишња пандемија научила неким стварима, то да смо пре пандемије узимали све здраво за готово, да нам је било све на дохват руке и у једном тренутку смо видели да све то може да буде доступно, а и не мора, да све то веома лако изгубимо, тако да сад више ценимо слободу и више нам је драг дух саборности  и окупљања народа”, истакао је у обраћању свештеник Драгиша Јеренић.

“Ово нам много значи да би показали да у Липљану и даље живе Срби, који се окупљају за овако велике празнике, а требало би и мало чешће али због тренутне ситуације то није могуће”,  истичу овдашњи мештани и сагласни су да их је мало у том граду остало али да су сви сложни да се боре  да опстану и сачувају тамошњу  светињу.

За празник свете Тројице пре шест година установљени су дани општине Липљан  са праћеним манифестацијама, које су због још увек актуелних епидемиолошких мера и ове године изостале.

“Дани општине Липљан су једна  традиционална манифестација у оквиру које организујемо изложбе рукотворина, бирамо најбољу Косовску погачу, Ансамбл Венац презентује  сплет народних игара, итд. Манифестација је замишљена тако да се сви лепо дружимо и сећамо неких минулих  дана. Нажалост, прошле и ове године то је редуковано због епидемиолошке ситуације. Иако је хвала Богу ове године ситуација  са пандемијом боља, ипак смо решили у сарадњи са Канцеларијом за КиМ да наше мештане не излажемо ризику,  да буде мањи број људи и мање програма у оквиру  манифестације”, рекла је Тамара Рашић, секретар Привременог органа општине Липљан.

Поред Липљана празник св. Тројице обележава се и у српским селима ове општине.

Check Also

Свечаним приредбама обележена школска слава на централном Космету

Светосавском химном и пригодним културно-уметничким програмом, ученици и наставници на централном Космету обележили су школску …