Главна / Вести / Косово и Метохија / Поново опљачкана црква у Талиновцу надомак Урошевца

Поново опљачкана црква у Талиновцу надомак Урошевца

Трагом вести  да је наводно опљачкана црква св. Уроша у Урошевцу на око пет километра надомак од овог града,  наша екипа обишла је  село Талиновац  и цркву св. Петра и Павла која је уствари била мета напада. Црква је у врло лошем стању, скоро сви прозори на цркви су поломљени, а пре два дана непознати починиоци су са цркве однели електричну инсталацију. Црква у Талиновцу скрнави се и оштећује већ годинама, то је нашој екипи у телефонском разговору потврдио парох Трајко  Влајковић, који је  привремено одсутан из парохије у Урошевцу.   Он је истакао да се напади на ову цркву скоро редовно дешавају  пред храмовну славу 12.јула, а о бројним оштећењима током покушаја провала  често се и не сазна јер то нема ко да пријави обзиром да овде више не живе Срби.

У повратничком селу Талиновац  изграђено је преко тридесет кућа за повратнике, један број расељених се и вратио да живи али због угрожене безбедности  након убиства брачног пара Јефтић поново су отишли. Све повратничке куће, ако нису добиле нове власнике, већ су полу разрушене и зарасле у коров.

У Талиновцу више нема Срба чак и они који су се вратили  отишли су, а само се малобројни враћају да обележе  храмовну славу св. Петра и Павла.

Check Also

Породица Слађана Трајковића најавила за сутра протест у Приштини испред зграде Специјалног тужилаштва

Породица бившег полицајца Слађана Трајковића који је средином децембра ухапшен под оптужницом да је учествовао …