Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: Двадесет три године од отмице српских рудара

Канцеларија за КиМ: Двадесет три године од отмице српских рудара

Данас се навршавају двадесет три године од отмице српских рудара, које су албански терористи присилно одвели из фабричког круга угљенокопа „Бeлаћевац“ Термоелектране “Обилић” на Косову и Метохији.

На данашњи дан, пре двадесет и три године у раним јутарњим сатима отети су: Душан Ађанчић, Пера Ађанчић, Зоран Ађанчић, Мирко Буха, Драган Вукмировић, Филип Гојковић, Мирослав Трифуновић, Србољуб Савић и Божидар Лемпић и они никада нису пронађени, а њихове породице и даље вапе за истином, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Отмица белаћевачких рудара означила је почетак масовног страдања српског цивилног становништва на Косову и Метохији. Канцеларија за КиМ у саопштењу истиче да виновници овог злочина нису пронађени и приведени правди, a нико од представника међународних организација и привремених институција на Косову и Метохији није понудио одговоре о судбини српских рудара и многих других наших страдалих сународника.

“Уместо истине о несталима ми се данас на Косову и Метохији суочавамо са појачаним притисцима и све учесталијим нападима на српско становништво, повратнике, ходочаснике, свештенике и  са систематским спречавањем откривања масовних гробница са српским жртвама злочина албанских екстремиста”, наводи се у саопштењу.

Београд ће наставити да поштује међународно право и правду и да трага за компромисима у решавању косовско-метохијског питања, али и да се са болом и пијететом сећа својих страдалих сународника.

Чувањем сећања и расветљавањем злочина и судбине несталих лица, отвара се пут процесу помирења у региону, наглашава у саопштењу Канцеларија за Косово и Метохију.

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …