Главна / Култура / Јевтић: 25. јуна уручење награда и изложба са Видовданске ликовне колоније

Јевтић: 25. јуна уручење награда и изложба са Видовданске ликовне колоније

Видовданске свечаности у Грачаници  сваког јуна почињу отварањем ликовне колоније, која је ове године одржана 23. пут под називом „Видовдан 2021”. Као и свеке године, након завршене ликовне колоније додељене су награде “Лонгин” и “Димитрије Поповић”.

Уредник галерије Дома културе Грачаница Небојша Јевтић гостујући у Јутарњем програма РТВ Грачаница  истакао је да су награде добили и учесници колоније који су дошли из различитих крајева наше земље и региона, а неки од њих су, како је напоменуо, по први пут боравили на Косову и Метохији.

“Ове године прославља се седамсто година од постојања манастира Грачанице и седамсто година од упокојења краља Милутина, и  због тога смо одлучили да овогодишња Лонгин награда буде  уручена  проф. Браниславу Тодићу, историчару уметности за целокупно стваралаштво у историји уметности  јер је он творац  монографије о Грачаници и  један од највећих познавалаца фрескосликарства из доба Краља Милутина. Поред Грачанице, Тодић је написао и монографију о Бањаској и о Старом Нагоричану”, казао је Јевтић.

Награда  “Димитрије Поповић” за најмлађег ствараоца на ликовној колонији   припала  је Tамари Осмајлић из Берана.

Изложба радова као и додела награда са овогодишње ликовне колоније биће одржана  25.јуна  у Галерији  Дома Културе у Грачаници.

Check Also

У Дому културе “Грачаница” одиграна представа “Касица прасица”

“Касица прасица” је водљив по делу Ежина Лабиша који се и 150 година касније са …