Главна / Вести / Косово и Метохија / Милићевић: Нећемо дозволити да Приштина сруши договоре

Милићевић: Нећемо дозволити да Приштина сруши договоре

Шеф посланичке групе Ђорђе Милићевић данас је, на он лајн Пленарној седници Процеса сарадње у југоисточној Европи, изјавио да је за Србију у суочавању са заједничким изазовима важно да одговорно и солидарно развија сарадњу на свим нивоима, на регионалном, европском и глобалном плану.

“Србија се недвосмислено залаже за поштовање принципа и политике дијалога и компромиса, чије одсуство прети да дестабилизује Западни Балкан”, рекао је Милићевић.

Милићевић је навео да то што Србија све време показује да је конструктивна и флексибилна када је Приштина у питању, кроз потписивање различитих регионалних споразума и реализацију регионалних пројеката, “не значи да ће дозволити да Приштина сруши све постигнуте договоре које је Србија мукотрпно градила све ове године и у оквиру ПСЈИЕ, али и у целом региону.

На седници чија је тема била “Суседи у ЈИЕ заједно: Јачање механизма сарадње за будућност регионалне солидарности”, Милићевић је рекао да живимо у свету променљиве геополитичке реалности, у коме смо суочени са изазовима глобалних размера, као што су тероризам, екстремизам, фундаментализам, сепаратизам, енергетска безбедност, избеглиштво и миграције, климатске промене.

Указао је да је најважнији изазов са којим се и даље хватамо у коштац, глобална пандемија која је захтевала глобално деловање и глобални одговор кроз јачање здравства и ублажавање негативно економских и друштвених последица изазваних ковидом.

Додао је, да је Србија током пандемије није била бреме за ЕУ, ни привредно, али ни са становишта безбедности, већ је напротив, показала да може да пружи помоћ и другима.

Донирала је, како је подсетио, преко два милиона евра за истраживање и развој вакцине, и 4. јуна је покренула сопствену производњу „Спутњик В“ .

“Србија је помагала земљама ЕУ – Италији, као и партнерима у региону, Црној Гори, Северној Македонији, Босни и Херцеговини, омогућила је странцима да дођу у Србију и обаве вакцинацију”, рекао је Милићевић.

Представници СЗО су, како је додао, цео процес вакцинације у Србији оценили као импресиван.

Милићевић је истакао да је координација активности са међународним партнерима једини начин да се превазиђу изазови који прелазе границе, попут пандемије као и да је само координираним напорима могуће је сузбити даље ширење пандемије и економски напредак сваке земље појединачно, као и региона у целини.

Изразио је уверење да ће Србија 2021. годину завршити са најбољим економским резултатима у Европи, јер ће економски раст износити приближно седам одсто. Додао је, да је Србија у 2020. години имала готово најбоље економске резултате у Европи.

На крају другог дана Пленарне седнице, учесници су усвојили текст заједничке декларације, као и документа генералног одбора за правду, унутрашње послове и безбедносну сарадњу.

Извор: Танјуг

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …