Главна / Вести / Косово и Метохија / Дачић: Вучић неће попустити око КиМ, важно државно јединство

Дачић: Вучић неће попустити око КиМ, важно државно јединство

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да зна да председник Србије Александар Вучић неће попустити и да никада неће признати независност Косова, али да ће, како каже, све урадити да сачува мир и животе људи и постигне компромисно решење о КиМ.

Дачић је на седници парламента, на којој је Вучић посланицима поднео извештај о преговорима са Приштином и о стању на КиМ, у име СПС и ЈС пренео пуну подршку настојањима и борби за државно јединство и заштиту националних и државних интереса истичући да само стабилна и јединствена Србија може бити јака.

Лидер СПС је казао да постоје теме око којих политичке странке могу да се разликују, али да не могу око КиМ и да је зато, како каже, од непроцењиве важности данашња седница парламента и што на њој говори председник Вучић.

Дачић је казао да је КиМ централна српска тема вековима, али да оно више није било српско него што јесте наводећи да од 1459. до 1912. године Косово није припадало Србији, али да га нисмо изгубили.

“У последњих неколико векова није постојала тема у књижевности, уметности, науци, политици која није била везана за КиМ. Они који су победили на Куманову 1912. године су били косовски осветници и ослободиоци”.

Навео је да су Србија и Црна Гора заједно ослободиле Косово 1912. године нагласивши да Црна Гора признајући независност Косова није издала Србију него саму себе уз подсећање да су, Пећ, Дечани, Исток и Ђаковица 1912. припали Црној Гори.

Дачић је казао да су за 453 године албанизација, исламизација, етничко чишћење и промена демографије учинили своје, али да то што нас има мање не даје право ником да врши сецесију и упитао како је било да кад год неки народ постане мањина на делу где живе друге нацоналне мањине, тај део територије има право на своју државу.

“Знају они да је то немогуће и зато су ово назвали суи генерис мислећи да се то њих неће тицати”, рекао је Дачић.

Нагласио је да никада на КиМ није постојао проблем људских права Албанаца и демократије, али јесте нелегалне сецесије и жеље Албанаца да створе Велику Албанију.

Додао је да су Албанци у бившој СФРЈ били више независни него што су сада када, каже, имају своје газде, а тада су да су имали све, од Врховног суда до полиције, а милиони долара су долазили из других република бивше СФРЈ.

“Знали су да тако не може и нису желели мир, формирали су ОВК, вршили злочине, протеривали Србе, служили се лажима, од Рачка и тврдње да су заточени Албанци на приштинском стадиону и да постоје банке крви које узимамо од албанске деце да лечимо полицајце и војнике на КиМ”, рекао је Дачић.

Зато су, каже, западне државе користиле бомбе, једино у Албанији, БиХ и на Косову подржавали муџахедине, дотурали им оружје, не желим да коментаршем како им се обило о главу 11. септембра.

Дачић је навео да су Албанци нелегално прогласили независност Косова засновану на лажима попут оне, како каже, да су у Срби силовали 20.000 Албанки на КиМ.

“До сада се пријавило неколико стотина на позив који су сами упутили грађанкама на КиМ. Свака жртва заслужује поштовање, али није исто говорити о 20.000 и 200 жртава”, навео је Дачић.

Осврнуо се и на тврдње да је Србија починила геноциде над косовским Албанцима наводећи податке да је у Приштини 1981. године живело 50.269 Срба, а да их је 2011. било 430, као и да је у Урошевцу живело 18.285 Срба, а 2011. године свега 32 Срба.

Навео је податак да је у Гњилану 1981. године живело 19.212 Срба, а сада их живи 332, док у Подујеву, на пример, по подацима из 2011. живи 12 Срба, а живело је 2.242 Срба.

У Ђаковици је, додао је, остало само 17 Срба, а живело их је 1. 898.

“Где су они господине Камбери. Ако је геноцид над Албанцима, како их има више него што их је било, а Срба мање, да нисте нешто погрешили”, упитао је Дачић посланика Шаипа Камберија, реагујући на његове оптужбе о злочинима над Албанцима, и додао да је почињен геноцид над Србима и да је то “историјска и фактичка истина”.

Дачић је казао да је Израел показао да су им интереси важнији од принципа жртвујући српски Јерусалим за косовску амбасаду у Јерусалиму.

Када је СПС формирао коалицију са СНС 2012. године затечена је, како каже, једнострано проглашена независност Косова коју је признало 110 земаља.

Дачић је оценио да се могу имати два приступа – или је све изгубљено или “Косово је Србија” и ништа се није променило, али да ситуација на терену говори сасвим другачије. “Нити Србија има пуни суверенитет у Приштини, нити Приштина има пуни суверенитет на северу КиМ. Свака промена је могућа само ратом, зато смо се определили за дијалог јер је то једино разумно.

Додао је да Албанци 2012. нису ни помишљали на компромис, али да се ситуација променила променом власти и да је Србија постајала све јача и кредибилни партнер.

“Започели смо процеш отпризнавања независности Косова и сада Косово више нема већину у УН и ако се кандидује било где проћи ће као у УНЕСКО-у и Интерполу”, рекао је Дачић.

Додао је да Приштина није желела договор и компромис и да је мислила да ће Београд попустити и да немамо избора и да зато нису поштовали Бриселски споразум.

“Претиће нам да нећемо ући у ЕУ, тражиће све а неће понудити ништа, вршиће притисак на друге земље да признају Косово, можда ће војно покушати да освоје север, а тражиће политичаре да признају Косово говорећи да је то спас”, рекао је председник Скупштине Србије.

Дачић се обратио и Србима који живе на КиМ и одао им признање на томе што су, како каже, остали у свом завичају и тамо где су рођени српска држава и црква.

“Док сте ви на КиМ, оно може да буде српско, ако вас не буде било нема ничег од српског Косова и зато држава мора да вам помогне”, рекао је Дачић.

Извор: Танјуг

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …