Главна / Вести / Косово и Метохија / У Дому културе Грачаница сутра отварање изложбе „Видовдан 2021“ и уручивање награда

У Дому културе Грачаница сутра отварање изложбе „Видовдан 2021“ и уручивање награда

У Дому културе „Грачаница“  25 јуна од 20 сати одржаће се отварање изложбе радова насталих на овогодишњој Ликовној колонији „Видовдан 2021“, као и  и уручивање награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“.

Уметнички савет и жири за доделу ликовних награда „Лонгин“ и „Димитрије Поповић“ за 2021. годину  који је радио у саставу: проф. мр Петар Ђуза, мастер сликарка Маја Тодић и историчар уметности Небојша Јевтић, донео је одлуку да се награда за животно дело „Лонгин“ додели истакнутом српском историчару уметности проф. др Браниславу Тодићу из Београда, за свеукупно стваралаштво из области историје уметности. Жири је истакао: „Ценећи  изузетни рад, познавање, љубав и сведочење уметничке, државне, духовне и националне истине, одлучено је да ове године када прослављамо седамсто година од подизања Манастира Грачанице и исто толико од смрти њеног ктитора,  Бранислав Тодић као врсни стручњак, брижан чувар старина,  један од водећих и наистакнутијих историчара уметности, као и најбољи познавалац сликарства и историје манастира Грачанице добије награду „Лонгин“. Признање које носи име његовог омиљеног сликара“  а награда за младе ствараоце „Димитрије Поповић“ Тамари Осмајлић из Берана, академској сликарки.

„ На овогодишњој колонији су стварали уметници чија је потреба за уметничким изражавањем дубоко проткана кроз њихову природу и карактер.  Окружење, друштвене прилике на Косову и Метохији, година јубилеја, амбијент реновиране Галерије Дома културе Грачаница, са великим платнима Милоша Шобајића у њој, утицали су свакако на актуелност продукције и њено неуморно трагање, истраживање и реаговање на суровост садашњице. Слике показују да питање слободе не зависи од преовлађујућег културног и политичког модела, него од нашег става, пристајања или непристајања.”– пише у предговору каталога Небојша Јевтић.

Покровитељи колоније, изложбе и награда су Министарство културе и информисања Владе Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију, СГ Приштина и Општина Грачаница.

Извор: РТВ Грачаница, саопштење

Check Also

У српским срединама на КиМ два нова случаја заразе корона вирусом

У српским срединама на Косову и Метохији регистрована два нова случаја заразе корона вирусом, саопштено …