Главна / Политика / Вучић: Не занимају ме сукоби у региону, без тешких речи с комшијама

Вучић: Не занимају ме сукоби у региону, без тешких речи с комшијама

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да на све нападе политичара из региона гледа да прећути и да Србију усмери ка сигурној и мирној луци, без сукоба, трвења и тешких речи са комшијама.

На питање како коментарише то што је Бакир Изетбеговић рекао да су Црногорци усвојивши резолуцију о Сребреници показали чојство, док он наводно нема снаге да се суочи са прошлошћу, Вучић је рекао да је навикао да га нападају и да је за те људе из региона најгори.

“За све њих из региона могу да кажем да они помињући мене и говорећи о мени покушавају себе политички да подигну и не раде више ништа друго. Нећу на те личне ствари да одговорим. Мене не знаимају сукоби са њима, политичка снага коју имам заснована је на резултатима, јер имамо највише болница, вакцина, подижемо плате здравственим радницима и друго”, рекао је Вучић.

Каже да га је, ипак, забринула изјава Бакира Изетбеговића која говори о непостојању свести о реалности у којој живите – да вам неко говори да Косово није Србија, што говори Изетбеговић, да Србија нема право да влада над Косовом.

Замислите да хоћу да будем злонамеран и да одговорим, како би се дигла кука и мотика и шта би ми све изговорио, додао је Вучић.

“То гововри о непрагматичном и нереалистичном приступу, али и о недостаку идеја за будућност, планова и програма и свега што би значило одустајење од својих максималистичких захтева и привхатање да постоји неко други који другачије мисле. Са пажњом узимам све што мисле, гледам да отћутим и покушавам да тај брод који се зове Србија усмеримо ка сигурној и мирној луци – без сукоба са комшијама и трвења и тешких речи”, поручио је Вучић.

Сарадња само ако поштујете државу Србију

Ако хоћете да сарађујете услов за то је да покажете поштовање према српској држави и ништа више, поручио је данас руководству Црне Горе председник Србије Александар Вучић.

Вучић је на питање новинара поводом односа са Црном Гором и бројних оптужби на његов рачун у тамошњим медијима, казао да је он “крив за све“.

“Где год се појави нека морска неман кажу пустио ју је Вучић кроз Отрантска врата у Боку. Крив сам и за то што немају ниједну фабрику на северу и све мање у централном делу. Прихватам све, јер неко мора да буде крив, ако ће им тако бити лакше“, нагласио је Вучић.

Он је позвао руководство Црне Горе на озбиљну сарадњу.

„Немојте само да нас терате да вам се извињавамо што сте доносили резолуцију против Србије и говоримо да смо највећа браћа на свету, а радите све против нас“, рекао је он.

С тим у вези се осврнуо на донацију вакцина из Црне Горе Косовским безбедносним снагама (КБС).

“Зар те вакцине нисте могли да дајете албанском народу на Косову? Што морате да их дате КБС, која је формирана уз кршење резолуције УН. То радите тек да бисте понизили Србију. То ради министарка здравља која је долазила да моли у Београду за вакцине када вакцину нису имали“, указао је Вучић.

Упитао је што морају на такав начин да делују, додајући да то чине само да би рекли да могу све против нас.

Истакао је да га не интересује шта о њему мисле из руководства Црне Горе, већ само шта мисли наш народ у Црној Гори.

Нагласио је да га не занима шта мисле ни припадници шкаљарског и кавачког клана.

„Не могу да вам објасним колико нисам заинетресован за вашу снагу и моћ, колико сте опасни и опаки“, поручио им је Вучић.

Жао ми је што Албанији и Северној Македонији није дат датум за преговоре

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да му је веома жао што ЕУ Албанији и Северној Македонији није дала датум за почетак преговора и да то није фер према тим земљама и њиховим грађанима.

“Мислим да је то нефер и према Тирани и према Скопљу, као и према грађанима и људима који воде те земље. У Србји ће имати искреног пријатеља и са њима ћемо да унапређујемо сарадњу и желим да најавим да ћемо 29. (јуна) имати важну видео конференцију са председницима владе (Зораном) Заевом и (Едијем) Рамом”, казао је Вучић.

Додао је да ће сарадња са тим земљама расти и да ће у оквиру наше регионалне иницијативе коју неки називају Мини Шенген наставити са унапређењем односа.

“Верујем да ћемо донети коначне одлуке о заједничком деловању против природних непогода и катастрофа и да ћемо заједнички обезбедити најбржи могући проток робе, капитала, људи и услуга, и кроз фитосанитарне, ветеринарске испекције на граничним прелазима и кроз друге модалитете”, навео је он.

Вучић је казао је од великог знацаја систем радних дозвола и да они који добију дозволу на територији једне земље имаће дозволу за сваку од земаља, што је од велике важности да се убрза проток људи у региону и обебеди све више недостајуће радне снаге за Србију.

Наши стручни људи ће моћи лакше да добију значајније ангажмане на територији тих других земаља.

“Грађанима Северне Македоније и Албаније желим све најбоље и сигуран сам да ће и они као и ми наставити свој европски пут, али смо добро раузмели поруку да морамо да градимо најближе односе и да постанемо јачи и да не очекуејмо ништа ни од кога већ да се уздамо у себе и гурамо наше земље напред”, поручио је Вучић.

Вучић: Жигосање српског народа да Србија не би напредовала

Сваки пут када Србија снажи и постаје економски јача, када више не клечи тражећи милостињу за опстанак, већ се сама бори за напредак, крећу уједињавања различите врсте са циљем стигматизације и жигосање Срба и Србије да се не би дозволило издизање наше земље, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.

“Не може Србија да штрчи ни по једном питању”, додао је Вучић након доделе уручења уговора о запослењу најуспешнијим дипломцима медицинских факултета и средњих медицинских школа у Србији, а одговарајући на питања новинара.

На питање да прокоментарише синхронизоване оптужбе из региона да је Србија наводно починила геноцид, Вучић каже да је напредак Србије незаустављив процес и да је наша земља желела то да ради заједно са Северном Македонијом и Албанијом.

Према његовим речима, нешто је теже то постићи са БиХ и Црном Гором због различитих политичких интереса.

Истиче да је најбоље нереаговати на наводе из Хрватске да су се истакли у антифашистичкој борби и то понајвише са простора бивше СФРЈ.

“На то је најбоље да не реагујете и једини наш одговор на то сме да буде ћутање, јер да улазите и бесмислице, негирате, не знам шта бих вам на то рекао, али је то оно са чим ћемо се суочавати. То је промена историјских чињеница”, наводи.

У том смислу, председник каже и да нико више неће да каже да је 22 до 25 милиона Совјета страдало током Другог светског рата, као и да је све више филмова који приказују да су земље које су изгубиле по 15.000 људи више допринеле слому фашизма, него Совјети.

Истиче и да ће доћи дан када ће да кажу да су у Јасеновцу убијани Хрвати и да су их убијали Срби.

“И није далеко дан, нама то данас изгледа трагикомично, али није далеко дан када ће се то догодити. То вам је као и са онима који ме свакога дана оптужују за државни удар и мешање у унутрашње ствари”, навео је.

Како каже, ти који њега оптужују у ствари се свакога дана мешају у унутрашње ствари Србије и то од тога ко ће бити власник сваког кафића на Врачару, до тога какву државну политику Србија треба да води.

Наводи и да ако Србија не води политику која се њима свиђа, онда је треба срушити.

“А ако им кажете ми не тражимо ништа, не занимате нас, као што кажемо властодршцима у Црној Гори, Милу Ðукановићу, било другима, а једино што вас питамо шта је са правима Срба, имамо право да вас питамо, а ви на то одговорите да се месамо, поставља се питање како се мешамо”, наводи председник.

Вучић је указао да је Црна Гора та која је признала независност дела територије Србије који нам је насилно узет, као и да је она протерала нашег амбасадора због једне реченице која је тачна, а слали су, каже, и војне изасланике на места где се слави протеривање Срба, као што је Олуја, донели су резолуцију једном – 2009. године, али и други. Наводећи то пита ко се коме меша у унутрашње ствари.

Када је реч о доношењу резолуције о Србреници, Вучић каже да нису тачни њихови наводи да то није против српског народа и Србије, већ да је против појединаца и пита зашто појединце нису навели.

“Добро знате да је то намерно и смишљено урађено да би жиг остао на челу српског народа. Нисте ви ти господо који можете жиг срамоте да ставите на чело било којем Србину, а камоли целокупном српском народу”, поручио је Вучић.

Каже да њих брине то што он није забринут због власника врачарских кафића, нити због два најмоћнија црногорска клана – кавачког и шкаљарског, јер ће, како каже, та банда бити ухапшена.

“Показаћемо им да је српска држава јача од тих бандита”, каже Вучић.

Каже да није импресиониран тиме шта би да раде по врачарским и другим староградским кафићима у Београду, већ да је импресиониран онима који граде фабрике и добро раде на питањима за економски раст своје земље.

“По том питању желим много тога доброг Црној Гори и велики напредак, а у наредним данима ћемо разговарати и са представницима појединих локалних самоуправа, укључујући и Никшић где верујем да ће Србија моћи много да помогне”, наводи Вучић.

Председник истиче да ће се напади на Србију наставити и додаје да то не треба много да нас интересује.

“Они свој посао, ми ћемо свој посао да радимо. А да се Србија извињава њима што су сваку прилику користили да нас нападну, а после тога треба да се извинимо што су нас ударали по глави – нагледао сам се ја таквих властодржаца у Србији, Србија више није таква земља и више никада неће бити”, закључио је Вучић.

Извор: Тањуг

Check Also

Вучевић: СНС ће наставити са истом политиком, нема говора о прелазној влади

Гледаћемо да Српска напредна странка настави да ради у истом ритму, а свакако ће наставити …