Главна / Вести / Србија / Кинески медији о разговору Вучића и Си Ђинпинга

Кинески медији о разговору Вучића и Си Ђинпинга

Угледна кинеска телевизија ЦЦТВ пренела је вест да су српски председник Александар Вучић и лидер НР Kине Си Ђинпинг разговарали телефоном преносећи делове разговора са нагласком на пријатељски тон и традиционално добре односе две земље.

Овај медиј наводи да је кинески председник рекао да српски народ припада оној нацији која високо цени и негује пријатељство између Kине и Србије. То пријатељство је “челично” које се чува и развија генерацијама. Kина и Србија сада се суочавају са новим изазовима, али спремне су да развијају билатералне односе и да их још више учвршћују.
Ђинпинг је нагласио да две земље треба узајамно да подрже једна другу у циљу очувања државног суверенитета и безбедности. Kина подржава пут развоја Србије и треба обе стране да се потруде да пројекат “Један појас, један пут” буде заједнички подухват који ће се развијати.

– Србија и Kина боре се руку уз руку против изазова корона епидемије, у обнови економије као и када су у питању климатске промене. Kина је спремна да помогне Србији у борби против короне уколико буде потребе – рекао је Ђинпинг.

Kинеска телевизија даље наводи да је председник Вучић честитао стогодишњицу оснивања KП Kине и рекао да под руководством KП Kина је постигла велики успех и постала богата нација. Такође, Kина је значајан фактор у очувању мира и развоја у свету. Вучић је изразио уверење да ће KП Kину и даље водити напред на путу социјализма.

– Kина је велики пријатељ Србији. Пријатељски односи сада су на највишем историјском нивоу. Србија је поносна на челично пријатељство – рекао је Вучић и захвалио се кинеском народу на помоћи Србији у борби против корионе, наглашавајући да ће односи две земље бити још бољи на свим пољима, преноси кинески медиј.

Извор: Информер

Check Also

Вучић: Наметнуте одлуке никада нису добре, са свим одлукама морају да се сагласе сва три народа БиХ

Наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка никада нису добре, одлуке морају да …