Главна / Култура / Нови број “Видовданског гласника” представљен читаоцима у Грачаници

Нови број “Видовданског гласника” представљен читаоцима у Грачаници

Културни часопис “Видовдански гласник” који традиционално излази уочи Видовдана, представљен је у Дому културе у Грачаници.

Садржај “Видовданског гласника” одређују теме које се односе на нашу духовност и културу. Сходно томе и текстови за 29. Видовдански културни часопис настали су поводом великог јубилеја.

” Ове године обележавамо 700 година манастира Грачаница, 700 година од упокојења краља Милутина, зато је ово издање “Видовданског гласника” обојен историјском тематиком и историјским темама које дубоко задиру у прошлост и фундаментална питања која одређују наш живот, културу и духовност. Текстови Видовданског гласника настали су у сенци јубилеја и пандемије. Пандемија нам је одузела време за припреме и научне скупове, за академије и припрему људи који би ,са научне стране, озбиљно могли да третирају ова два важна јубилеја у нашој култури, духовности и државности”, истако је Живојин Ракочевић, главни и одговорни уредник Видовданског гласника.

Поред редовне ретроспективе прошлогодишњих “Видовданских свечаности”, препоручени текстови  у гласнику су “Видовдан и историја Срба на Косову и Метохији” академика Љубодрага Димића, “Видело Видовдана” Аце Видића, “Време немира и подела” Александра Новакова.

 

Check Also

Дом културе „Грачаница“  организује пројекцију документарно-играног филма „Бонтон у позоришту”

Дом културе „Грачаница“  позива на пројекцију документарно-играног филма „Бонтон у позоришту” који су снимили и …