Главна / Вести / Србија / Дачић: У Бундестагу разочарани властима у Приштини

Дачић: У Бундестагу разочарани властима у Приштини

Председник Скупштине Србије Ивица Дачић разговарао је данас у Берлину са председником немачког Бундестага Волфгангом Шојблеом, а након тог састанка новинарима је пренео да је чуо изјаве од више саговорника из Бундестага које су биле у стилу да су разочарани властима у Приштини, јер су, каже, очекивали да ће Аљбин Курти који није био у ОВК имати бољи приступ према дијалогу.

“Није било никаквих тема, нити тонова који би били непријатни, знамо у чему су наше разлике када је реч о КИМ, али то није била посебна тема разговора”, рекао је Дачић новинарима и додао да је Шојблеа упознао са информацијама које су се тицале дијалога са Приштином.

Дачић је казао да је то био веома позитиван састанак и да су имали више тема, међу којима су биле и европске интеграције.

“Шојбле је понудио помоћ у смислу да нам Немачка пренесе искуства, без икаквог наметања неких ставова или држања лецкија већ искључиво ако то желимо да нам помогну у различитим областима које су важне за приступање ЕУ”, рекао је Дачић.

На питање да ли су се у Бундестагу интересовали и за међустраначки дијалог који се води у Србији, Дацицћ је казао да се нису бавили тим детаљима и да је то био разговор на високом нивоу.

Како је рекао, они су сами изразили уверење да је за Србију важно да се настави процес европских интеграција.

“Истакао сам да је то насе стратешко опредељење и да имамо заједничке мапе пута са представницима немачке канцеларке и ЕУ о томе на који начин да обавимо реформе које би биле у складу са очекивањима да би Србија напредовала у европским интеграцијама. То се односи и на дијалог, али нису томе посвећивали велику пажњу, али очекују да ЕУ убрза процес и приступања и да дода гас”, рекао је Дачић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

На КиМ мирно, полиција код зграда општина у Лепосавићу, Зубином Потоку и Звачану

На северу Косова и Метохије ситуација је мирна, али и даље врло напета.  У све …