Главна / Вести / Косово и Метохија / Влада Косова планира куповину војног дрона, Ракић на седници рекао да је то неприхватљиво

Влада Косова планира куповину војног дрона, Ракић на седници рекао да је то неприхватљиво

Влада Косова разматрала је данас ревизију буџета за 2021. годину којом, пореде осталог, Министарство одбране планира куповину беспилотне војне летелице намењене повећању надзора, чему се успротивио министар за заједнице и повратак Горан Ракић, преноси Коха.

На седници косовске владе министар обране Арменд Мехај затражио је да се одвоје средства за куповину дронова намењених повећању надзора.

“Министарства обране је обавило анализе које указују да су нам потребне беспилотне летелице за повећање надзора. Захтевамо куповину беспилотне летелице за коју смо добили следеће понуде – за четири дрона потребно је издвајање од 4,6 милиона долара или 11,9 милиона евра. Плаћање се може извршити у две рате, 50 одсто износа треба да се уплати при потписивању уговора, остатак исплате је до марта 2022. године. Стога тражимо 4,5 милиона евра, јер милион евра можемоп да осигурамо од министарства из САД-а и ова понуда важи до 26. јуна”, рекао је Мехај.

Министар за заједнице и повратак Горан Ракић се успротивио захтеву министра Мехаја за куповину ових дронова.

“Морамо се бавити економском разменом и повећањем радних места, захтев министра Мехаја је неприхватљив”, рекао је Ракић.

Министар финансија Хекуран Мурати рекао је да је приоритет владе економски опоравак.

“Министарство финансија завршило је ревизију буџета. Фискални сигнали указују на опоравак. Приоритет је економски опоравак“, рекао је Мурати

Влада је одобрила и нацрт закона о Агенцији за превенцију корупције и  нацрт закона о трговини нафтом и нафтним дериватима на Косову.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Нестао младић из Косовског Поморавља

Седамнаестогодишњи Иван Ристић (17) из Косовског Поморавља нестао је у петак и од тада му …