Главна / Друштво / Манастир Раваница: Дугачак ред верника испред саркофага Светог кнеза Лазара

Манастир Раваница: Дугачак ред верника испред саркофага Светог кнеза Лазара

У свим општинама Поморавског округа данас се литургијама и одавањем почасти обележава Видовдан, спомен на Светог кнеза Лазара, Бој на Косову и српске јунаке, обележава се у свим општинама Поморавског округа, а централна свечаност за Поморавље је у средњовековном манастиру “Раваница” код Ћуприје где се налазе мошти кнезу Лазару Хребељановићу.

У цркви “Вазнесење господње” у манстиру Раваница, данас је велики број верника, осим у атомобилима стигли су аутобусима из Београда, Новог Сада, Сомбора, Ниша, Крагујевца, Јагодине, Параћина, Лесковца, Смедерева, Пожаревца….

Грађани стоје мирно у дугачком реду у цркви и изван цркве, испред иконостаса, како би се поклонили моштима кнеза Лазара и целивали.

Литургија у Јагодини одржана је у Саборној цркви “Светих апостола Петра и Павла” а парастос косовским јунацима испред споменика борцима свих српских ратова у Јагодини, на Скверу омладине у центру града.

како јавља дописник Т а н ј у г а, на зидинама средњовековног манастира “Манасија” код Деспотовца, изнад главног улаза, виори се српска застава из тог времена.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Арлов са Петковићем о пројектима Одбора Српске за помоћ Србима на Косову

  Председник Одбора Републике Српске за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов састао …