Главна / Политика / Отворена канцеларија Фондације за српски народ и државу

Отворена канцеларија Фондације за српски народ и државу

У Крушевцу је данас отворена канцеларија Фондације за српски народ и државу, а отварању је присуствовао председник СНС Александар Вучић на чију је иницијативу фондација основана крајем 2019.године.

На свечаности поводом отварања Канцеларије додељене су награде студентима из Србије, Црне Горе, БиХ и Северне Македоније за есеје на теме “Евроинтергације-Мини шенген и регионална сарадња” и “Изазови и перспективе модерне демократије”.

Председник Вучић рекао је да је његова идеја била да се оснује фондација и покрене часопис “Напредак” јер је, како је истакао, важно да млади разумеју идејно-идеолошку суштину ,а не само политичко деловање ‘’од данас до сутра’’ које се заснива на личним интересима.

‘’Да имамо младе људе који ће да уче и напредују, а који ће разумети да се политика пре свега бави животом и оним што сте оставите иза себем а не тиме како ћете ви да живите боље’’, рекао је Вучић.

Истакао је да је поносан на рад фондације, као и на то што, како каже, млади добро разумеју шта морамо да радимо на рационалан, правдољубив и прагматичан начин, али начин који ће, додао је, увек значити очување националних и државних интереса.

‘’То је питање слободе, независности и самосталности у одлучивању . Не постоје важнија питања за једну земљу, јер када нисте самостални и немате слободу у одлучивању, када немате слободу, џаба све друго’’, рекао је Вучић и додао да се понекад насмеје када види како у околним државама ‘’друга или трећа секретарица’’ управља политичким процесима.

‘’Сећам се како је било у нашој земљи 2008.године када су владу формирали један тајкун и двојица амбасадора. Замислите да се то данас догађа? Ви морате да доносите одлуке, односно грађани и народ морају да имају коначни суверенитет и да доносе одлуке преко изабраних представника’’, нагласио је Вучицћ.

Додао је да је то политика коју није лако бранити у савременом свету и да се зато сваки дан чују питања да ли ће Србија издржати ‘’на две столице’’.

‘’Никако да им објасните да ми немамо две, три столице, него једну једину, имамо нашу столицу, а не ону коју нам одређују Американци, Руси, Енглези, Немци… Морамо да имамо своју политику која је усмерена ка будућности, која анализира прошлост, сагледава садашњост, али да пре свега доноси резултате у будућности’’, рекао је Вучић.

Поручио је награђеним студентима да им знање буде водиља и да се боре ,јер је , како је истакао,то сустина зивота и да тада резултат долази на видело.

‘’Најлакше је склонити се по страни и чекати да се нешто деси, ништа се не дешаава само од себе, борба је најважнија”, поручио је Вучић.

Директорка Фондације Бојана Радаковић рекла је да је фондација настала као резултат визије председника Александра Вучића и да су неговање традиције и српског културног наслеђа, научноистраживачке и издавачке делатности, сарадња са сродним организацијама у свету и едукација младих задаци које је лидер СНС ставио пред ту организацију.

Радаковић је навела да у склопу издавачког деловања фондација тромесечно објављује научно теоријски часопис “Напредак”, чији је први број издат на Видовдан прошле године, као и да је до сада издато 17 брошура на различите теме као што су “Економска стабилизација Републике Србије” (Синиша Мали), “Уставно уређење” (проф.др Дарко Голић), “Положај Срба на Косову и Метохији” (приф.др Урош Шуваковић)…

“Кроз бројне програме едукације које смо до сада провели, прошло је и много полазника Академије младих лидера, а циљ нам је да политички едукујемо младе, помогнемо им да стекну нова знања и вештине из разних области”, рекла је Радаковић.

Прва награда на конкурсу припала је студенткињи Правног факултета у Новом Саду Сари Вучуревић, пореклом из Републике Српске, за рад из области “Евроинтеграције –Мини шенген и регионална сарадња” и студенткињи Факултета међународних односа и светске политике и Нижњем Новгороду Милени Нашпалић, која је пореклом из Призрена.

Другу награду освојили су студенти Правног факултета у Београду Мирослав Голубовић и Прдраг Пијевчевић, а трећа награда припала је студенту Правног факултета Пале (Источно сарајево) Симеону Петковићу.

О наградама је одлучивао зири који су чинили проф.др Жика Бујуклић, Иван Мркић, проф.др Милица Весковић Анђелковић, проф др. Бранко Ракић и некадашњи дипломата Зоран Миливојевић.

У име награђених студената обратила се студенткиња Сара Вучуревић и захвалила на прилици да кроз учешће на конкурсу за годишњу студентску награду млади изнесу своје мишљење о темама значајним за наше друштво и народ, као и да то мишљење буде вредновано.

“Захвална сам на прилици да кроз истраживачки рад изнесемо свој суд о важним темама на можда непотпун, али искрен и неконтаминиран начин”, рекла је Сара.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Сарацин: Коначни циљ Немачке је да Косово буде у НАТО

Немачки изасланик за западни Балкан Мануел Сарацин изјавио је да је крајњи циљ Немачке да …