Главна / Вести / Косово и Метохија / Косовска Митровица: Својим постојањем и трајањем, поништавамо заблуду да наш народ може нестати

Косовска Митровица: Својим постојањем и трајањем, поништавамо заблуду да наш народ може нестати

Седници присуствују директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, градоначелници, представници свих државних универзитета у Србији и универзитета у Бањалуци.

Ректор Универзитета Здравко Витошевић је казао да ће данашњи дан заувек остати упамћен и записан у српском народу.

“Кажу да у животима људским, постоје дани и догађаји који су нам посебно важни, дани који се урежу у људска сећања. Видовдан је засигурно један од тих дана. Видовдан је дан који је упамћен и уткан у српске животе. Због тог разлога, ми који смо данас на Косову и Метохији, не можемо и нећемо да прихватимо нестајање са својих вековних огњишта. У видовданском постојању и његовом трајању, живи и наш Универзитет. Девет и по хиљада његових студената, 800 његових професора, 300 службеника, раде на Косову и Метохији и говоре да својим постојањем и трајањем на посебан начин, поништавају заблуду да наш народ може нестати” рекао је Витошевић.

Он додаје да је Универзитет у Приштини високошколска институција која припада породици српских и европских универзитета.

“На његових десет факултета подучавају се најбољи студенти. Универзитет је у својим студентима и младим истраживачима препознао потребу за модерном библиотеком у функцији информатичког центра универзитета. Пре пар дана смо, како смо и обећали, нашим младим сарадницима предали кључеве од нових станова. Баш због тога, наше је чврсто уверење да је наш универзитет она институција која ће то уверење претворити у светлост истине и знања и занавек је преносити новим генерацијама наших студената” поручио је Витошевић.

 

Државна секретарта Министарства просвете, науке и технолошког развоја проф. др Маријана Дукић Мијатовић истиче да Универзитет у Приштини има итекако велики значај за државу Србију али и за њен целокупни образовни систем.

“Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици данас обележава јубилеј и данас је прилика да се подсетимо колики значај ова институција има за Србију и цео њен образовни систем. Овај Универзитет је и поред бројних потешкоћа успео да се консолидује у остане у образовном систему Републике Србије и постане образовна институција од изузетног значаја. Након 1999. године, универзитет је био принуђен да се премести и организује рад са других локација, али је сачувао и показао свој квалитет, оно по чему је и препознатљив. Наша је обавеза и дужност и бринемо о нашим сународницима на Косову и Метохији, а ово је само један од начина колико можемо да урадимо”, казала је Дукић Мијатовић.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић је казао да данашњи дан представља место нашег рађања, окупљања и наше будућности.

“Управо сам се вратио из Грачанице, где сам јутрос под сводом Милутинове задужбине дочекао Видовдан, заједно са нашим патријархом и нашим народом. Тада сам рекао да је целокупни српски народ присутан у Грачаници јер је то та историјска битка одакле се сви подижемо до висина које представљају нашу историју и име и презиме. Видовдан је место нашег рађања, наше окупљање, наша будућност. Видовданска етика је наш пут и другог избора немамо. Због свега онога што смо претрпели, ми смо данас више него икада дужни да се боримо за државу Србију, као што су то чинили наши претходници, јер само тако можемо да се боримо и за наше Косово и Метохију. Управо захваљујући будној политици председника Александра Вучића, где градимо мир и стабилност, где се боримо за сваког нашег човека, ми смо у могућности, да више него икада, улажемо на простор Косова и Метохије” рекао је Петковић.

Петковић додаје да ће држава Србија наставити да улаже на простору Косова и Метохије.

“Имеђу осталог, ту је и инвестиција од 490 милиона динара за нову зграду Унвиерзитета, која ће бити на понос свима у Косовској Митровици, која ће представљати симбол овог предивног универзитета који траје више од пола века. Реконструисаћемо и Клиничко-болнички центар у Косовској Митровици и изградити нову болницу у Грачаници. Радимо и три вртића, поправљамо и реконструишемо путеве, пружамо финансијску помоћ и чинићемо то још више, јаче и снажније али морамо да имамо плодове мира и стабилности овде на простору Западног Балкана” подвукао је Петковић.

Петковић је Албанцима поручио да Србија жели мир, жели да разговара али да не пристаје на понижења.

“Ми смо поносан народ који не постоји од јуче. Народ, који је своје име и презиме записао још од Видовдана и Светог кнеза Лазара који нам је показао куда треба да идемо” додао је Петковић и пожеле студентима и професорима да се још дуго окупљамо на овај свети дан како бисмо славили само успехе.

Петковић је међутим подсетио и на специфичне оиколности и проблеме који муче искључиво српски народ на Косову и Метохији.

“Проблеме нажалост имамо и на терену. Ја сам данас у порти манастира у Грачаници дочекао Драгицу Гашић, прва повратница у Ђаковици, која је у свој родни град дошла након 20 година. Она је наш херој и мученик. С обзиром да се данас, на Видовдан, испред њене родне куће у Ђаковици организује протест, са жељом да је истерају из Ђаковице, једанаест невладиних организација против храбре, достојанствене Драгице устало је данас и шаље петицију такозваној влади у Приштини” рекао је Петковић.

И ове године, традиционално, најбољи студенти са десет факултета овог универзиета награђени су новчаном наградом и повељом “Истакнути студент”, док су посебне Видовданске повеље за афирмацију и очување Универзитета у Приштини, уручене проф. др Даници Андрејевић, редовном професору на Филозофском факултету у пензији и председнику Привременог органа општине Звечан Ивану Тодосијевићу.

Свечаној академији која је одржана на Техничком факултету у Косовској Митровици претходила је заједничка седница КОНУС – а и обилазак Центра за развој каријере студената и Алумни клуба.

Извор: Радио Косовска Митровица

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …