Главна / Вести / Косово и Метохија / Више хиљада Срба на Газиместану присуствовало служењу парастоса Косовским јунацима

Више хиљада Срба на Газиместану присуствовало служењу парастоса Косовским јунацима

Више хиљада  Срба са КиМ, централне Србије,  Републике Српске, Црне Горе и дијаспоре,  окупило се данас на 623. годину обележавања Косовске битке Газиместану.

Парастоис косовским јунацима и свим страдалима за веру и отаџбину,  служио је Патријарх српски господин Порфирије  уз саслужење митрополита црногорско-приморског Јоаникија, владика епархије рашко-призренске Теодосија, милешевског Атанасија, пакрачко-славонског Јована, аустралијско-новозеландског Силуана, ремезијанског Стефана – викара патријарха Порфирија.

У беседи након парастоса митрополит црногорско-приморски Јоаникије рекао је да,  иако се говори да смо битку изгубили, ми смо у Косовском боју однели моралну победу.

“То јесте била једна велика побједа, много значајнија од оних побједа које се односе на бојном пољу, када један народ побједи други народ.Ми смо у тој бици добили и велику рану, али смо однели једну велику моралну побједу и успели се на висину на Христову голготу, а Господ нас је оснажио силом свога часног крста и своје жртве , примио крв Косовских јунака и  осветио је, јер је та крв проливена за Христа и помешана са Христовом крвљу на Голготи. Ту је положен Косовски завјет и наше свенародно опредељење за царство Небеско. То значи да смо се опредјелили за оно царство из којег нас обасјава Божија свјетлост и које даје смисао нашем животу и стварању, па се тако догодило да је Косовска жртва, која је уграђена у темеље српске историје остала главна тема и наше мисли завјетне и наше књижевности и умјетности, тако да је овај завјет за царство Небеско, завјет за слободе,  стварања и обједињавања”, казао је у беседи митрополит Јоаникије.

Иако је Косовска полиција је претходно блокирала главни пут у Грачаници, приморавши грађане да користе друге путеве, што је довело до тога да се створе велике колоне возила, велики број Срба присуствовао је данас на Газиместану, где је Косовска полиција вршила и претрес и скидала мајице које, како су рекли , сматрају провокативним и на које гледају као на “подстицање на мржњу”.

 

Check Also

Српска листа поздравља акцију полиције спроведену са циљем сузбијања криминалитета

Српска листа поздравља акцију полиције из Региона-Север која је данас спроведена са циљем сузбијања криминалитета …