Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Недопустиво понашање према српском народу који је дошао да прослави Видовдан

Петковић: Недопустиво понашање према српском народу који је дошао да прослави Видовдан

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, у обраћању новинарима у Косовској Митровици, осудио је данашњи чин косовске полиције, која је претресала монахињу и скидала мајице, са ликом кнеза Лазара, присутнима на Газиместану.

“Апсолутно је недопустиво понашање косовске полиције и власти у Приштини према српском народу који је дошао да прослави Видовдан у Грачаници и на Газиместану. То што се дешава за време прославе Видовдана, начи на који реагује косовска полиција, тако што зауставља сва возила са српским регистарским таблицама, то што претреса српске монахиње, то што скида младићима мајице са ликом Светог кнеза Лазара је апсолутно неприхватљиво”, изјавио је Петковић.

Он додаје да ако неко жели да демонстрира силу и покаже да Срби немају право да славе свој празник, то очигледно ради из одређених фрустрација даби се показало како је ово њихова територија.

“Ми смо само овде своји на своме, и дошли смо да прославимо Видовдан и послали поруке мира. Те поруке је послао и председник Александар Вучић, његова светост патријарх, те поруке сам послао и ја. Ми само желимо да живимо овде на КиМ, да никога не угрожавамо и да славимо своје празнике, јер их се не одричемо. То је наша историја, наш идентитет и питање нашег постојања. Апсолутно ћемо најоштрије реаговати код представника Међународне заједнице, пре свега у Бриселу и код господина Лајчака. Ако неко мисли да тако што се претресају Срби и српске монахиње може градити нормализација односа између Београда и Приштине грдно се вара”, рекао је Петковић и поручио да:

“Оно што је важно и што треба свак да разуме то је да нормализација односа може да се гради тако што ћемо разговарати и поштовати споразуме а не тако што ће се претресати српска монахиња, да се скидају мајице нашим људима који су дошли да прослављају Видовдан”, закључио је Петар Петковић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …