Главна / Друштво / Вучић: Са косовске осматрачнице врши се смотра целе наше историје

Вучић: Са косовске осматрачнице врши се смотра целе наше историје

Видовдан је час нашег сусрета не само са прошлошћу и великим узорима, већ са собом, а са косовске осматрачнице врши се смотра над целом нашом историјом, од Косова до данас, тако да имамо поуздано мерило за све одлуке, подвиге, али и за жртвовање, поручио је данас председник Александар Вучић на свечаности доделе одликовања поводом Видовдана.

“Поносан сам што данас стојим овде са вама, не само због видовданског предања, које представља најчвршћу спону која везује наш народ, већ зато што сам са људима који су урадили много на јединству народа и угледу земље, грађана и друштва”, рекао је Вучић.

Како је истакао, слика нашсе земаљске стварности и идеали којима стремимо стапају се у једно огледало:

“Многи кажу, Косово је његово родно место и средишња тачка нашег трајања. Чак и ако није сасвим истинито, свакако је једно од најважнијих, јер се са косовске осматрачнице врши смотра над целом нашом историјом од Косова до данас, врше је и Свети Сава и кнез Лазар”, рекао је Вучић.

Све што сачињава нашу историју, они мере мером видовданске етике, указао је он.

“Утолико нам је лакше, јер имамо поуздано мерило за одлуке, прегнућа, подвиге и, када заповедају идеали, и за жртвовање”, нагласио је председник Србије.

Зато је, каже, наша историја величанствена, а наши преци, јуначки узори достојни најдубљег поштовања и захвалности.

Подсетио је да је и владика Николај Велимировић говорио да нас је баш Косово учинило великим народом – оно је наша народна голгота, али у исто време и наше народно васкрсење, духовно и морално.

“Србија је била на правој страни историје, зато што Лазарева глава и главе свих наших предака нису положени у гроб него у темеље. Наша земља је почела на принципима напредних цивилизацијских вредности, седам корака испред оних који нам данас неретко држе лекције о људским правима”, рекао је Вучић.

Вучић је казао да на данашњи дан, када се све види, можемо да се погледамо у очи и кажемо да у нашем народу нема мржње и предрасуда према другим народима и припадницима друге вероисповести и расама, да нисмо и нећемо посезати за било чим туђим.

„Иако смо много тога лоше доживели од оних којима смо 1918. Донели слободу, а 1945. њихове злочине над нашом децом гурнили под тепих верујући у заједничку будућност”, додао је он.

Вучић је истакао да је Видовдан час нашег сусрета не само са прошлосћу, великим узорима, већ са собом.

„На данашњи дан препознајемо, колико су традиционалне вредности део нашег идентитета. Одличја која добијате су сведоци и светлећи путокази вечних вредности које гајимо”, поручио је он.

Вучић је рекао да Србија препознаје подршку искрених пријатеља из иностранства који никада нису учетсвовали у клеветању и нападима на Србију, што је неретко било много лакше.

“И када смо имали сложену ситуацију у региону након распада Југославије, када су делови нашег народа истргнути из државе коју су сами стварали, прогнати из завичаја силом, или остављени да се у тешким условима боре за национална и елементарна права, постојали су лидери који су штитили право на постојање и име и презиме српског човека”, објаснио је Вучић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Летње рачунање времена почиње ноћас, часовнике померамо сат унапред

Летње рачунање времена почеће ноћас у два сата после поноћи, саопштила је Дирекција за мере …