Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић: Измишљају континуитет Албанаца на КиМ

Селаковић: Измишљају континуитет Албанаца на КиМ

Покушаји да се бруталним фалсификовањем историје избришу трагови српског постојања на Косову и Метохију добили су перверзне димензије у тврдњама да се у Косовском боју није борила српска, већ некаква “балканска” војска, истакао је данас министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

“Албански политички екстремисти, који су наручиоци оваквих сулудих историјских фалсификата, чине све да измисле континуитет албанског присуства на подручју Косова и Метохије, иако нема никаквих материјалних доказа да су у средњем веку Арбанаси, односно Арнаути, живели на тој територији, а камоли доказа да су учествовали у Косовској битки”, напоменуо је Селаковић.

Он је додао да помена о прецима данашњих Албанаца, осим ако нису били Срби, нема ни у нашим владарским повељама ни у много доцнијим турским дефтерима, у којима се бележи поступна и вишевековна промена етничке структуре источно од Проклетија, али тек након пада српске средњовековне државе, наводисе у саопштењу Министарства спољних послова.

“Национална историја се не може измислити тако што ће се отети и прекрајати туђа историја, и такви покушаји сведоче о дубоким политичким комплексима и културној инфериорности оних који тако нешто покушавају”, истакао је Селаковић и додао:

“Албански народ је данас неоспорива чињеница на Косову и Метохији, али није био пре 600 или 700 година, и то не значи да албански народ у нашој јужној покрајини не треба да има будућност – то само значи да није имао прошлост и да је неће створити отимањем нити било каквим прекрајањем јасних историјских чињеница.”

Бивша амбасадорка тзв. Косова у Вашингтону Вљора Читаку, реаговала је на честитку коју је српском народу поводом Видовдана упутио бивши специјални изасланик САД за дијалог Београда и Приштине, Ричард Гренел.

Читаку је као одговор на Гренелову објаву написала на Твитеру да Косовска битка тешко да је била српска битка, већ да се у њој, како Читаку тврди, “балканска” војска борила против Османлија.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Петковић: Курти изазвао сукоб на северу КиМ јер не жели да формира ЗСО

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић истакао је данас да је Аљбин Курти …