Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракић писао амбасадорима Квинте поводом новонастале ситуације у Ђаковици

Ракић писао амбасадорима Квинте поводом новонастале ситуације у Ђаковици

Поводом новонастале ситуације у Ђаковици у којој се јединој повратници Драгици Гашић крше основна људска права, министар за заједнице и повратак Горан Ракић се званичним писмом обратио амбасадорима земаља Квинте (САД, Велика Британија, Немачка, Италија, Француска), као и амбасадорима Норвешке, ОЕБС Мисије и Европске уније на Косову.

“Обрађам Вам се на овај начин јер сам сматрао најприкладнијим да Вам укажем на велику забринутост поводом случаја јединог српског повратника у граду Ђаковица, Драгица Гашић, и захтева Ђаковчана за њеним поновним протеривањем као и свакодневним непријатностима и претњама које Драгица Гашић доживљава.

Као представник институције чије је основни мандат повратак расељених на Косову, сам дубоко разочаран свиме ониме што се последњих дана дешава у Ђаковици.
Наиме, Драгица Гашић се у свој град вратила 9. јуна и од тог дана не престају свакодневне провокације и притисци на њу да се поново исели. Чини ми се да је она сада једини и највећи проблем који град Ђаковица има и да су сви остали проблеми занемарени у намери да се постигне циљ а то је да госпођа Гашић поново напусти Ђаковицу. Данас, Драгици Гашић није дозвољена ни замена улазних врата на стану, уз објашњење да јој треба дозвола Општине. Ако се циљ постигне, косовско друштво ће пасти на испиту демократије и заштите људских права.
Брине ме да ће овом поруком из Ђаковице процес који водимо већ дуги низ година бити потпуно заустављен на Косову.

С тога Вас молим да уложите напор и сав свој ауторитет да спречимо штету која може у дугорочном смислу да буде ненадокнадива, по којој се крше основна људска права Драгица Гашић и чини будућност у Ђаковици неизвесном”, наводи се у саопштењу министра за заједнице и повратак, Горана Ракића.

Саопштење

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …