Главна / Вести / Косово и Метохија / Филиповић: Одлука Суда о притвору Јовановићу апсолутно није заснована на закону

Филиповић: Одлука Суда о притвору Јовановићу апсолутно није заснована на закону

Адвокат Јована Филиповић, која заступа Риста Јовановића, оценила је да одлука Суда у Приштини, који је њеном клијенту одредио 30 дана притвора, апсолутно није заснована на закону.

“Ристу Јовановићу одређена је мера притвора у року од 30 дана и биће смештен у притворској јединици у Северној Митровици, међутим да би се одредила мера притвора није био испуњен апсолутно ниједан законски услов, који Закон о кривичном поступку предвиђа и које је суд дужан да примењује”, рекла је Филиповић након данашњег рочишта у Приштини.

Међутим, како је додала, као и у многим другим случајевима поново се показало да је суд пристрасан, када се лица српске националности оптужују за ширење мржње.

“Ристо Јовановић оптужен је због тога што је певао песму Видовдан која нема никакве везе са дешавањима после 1999. године, која има везе са Косовским бојем 1389. године. Величао је  те јунаке у песми, величао три прста који представљају оца сина и светога духа и бранио је монахињу коју су грубо претресли припадници косовске полиције. Одређена му је мера притвора без било каквог разлога И без испуњења законских услова услед нерегуларног превода које смо видели у току рочишта”, истакла је Филиповић.

Она је додала да због тога очекује да Апелациони суд уземе у обзир жалбе на разлоге за притвор и размотри жалбу у року 24 сата.

Јовановића, који је  из Подгорице и црногорски је држављанин, је на Видовдан, 28. јуна, на Газиместану, ухапсила Косовска полиција, након што је приговорио полицајцима који су претресали православну монахињу.

Извор: Косово онлине

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …