Главна / Вести / Србија / Вучић са Меркеловом: Само дијалогом можемо доћи до компромиса

Вучић са Меркеловом: Само дијалогом можемо доћи до компромиса

Председник Србије Александар Вучић захвалио се немачкој канцеларки Ангели Меркел што је покренула Берлински процес и тиме допринела да се на Западном Балкану створи другачија атмосфера и отворе нове могућности за сарадњу, што регион чини мирнијим и стабилнијим.
Вучић је са Меркеловом данас разговарао телефоном, уочи самита Берлинског процеса 5. јула, на ком ће Србију представљати премијерка Ана Брнабић, преноси Тањуг.

Kако је саопштено из кабинета председника Србије, Вучић је поновио снажну подршку тој иницијативи, јер је, како је рекао, “политика сарадње у региону у врху спољнополитичких приоритета Србије“.

Председник Вучић је истакао да је Србија конструктиван партнер Берлинског процеса и да, као таква, жели да допринесе успеху предстојећег Самита, као и да својим деловањем унапређује свакодневицу свих у региону.

С тим у вези, он је изнео задовољство због укидања роминга на Западном Балкану, које сутра ступа на снагу, као важну олакшицу за грађане и економије. Такође је изразио наду да ће бити реализован и пројекат ауто-пута Ниш-Приштина, који би допринео стварању услова за, пре свега, економску сарадњу Срба и Албанаца.

Председник Вучић је обавестио канцеларку Меркел и о договорима у оквиру заједничке иницијативе за сарадњу Србије, Албаније и Северне Македоније, познатој као „мини Шенген“, наводећи да је она сродна Берлинском процесу и идеји Заједничког регионалног тржишта, као и то да је отворена за остале учеснике из региона који би препознали важност слободе кретања људи, робе и услуга.

Вучић је са немачком канцеларком разговарао и о дијалогу Београда и Приштине, при чему је нагласио да је увек спреман да се одазове позиву на састанак у Бриселу, јер сматра да се само дијалогом може наћи компромисно решење за отворена питања.

Председник је такође изразио наду да ће ситуација дозволити да канцеларка Меркел још једном, пре завршетка свог дугог и успешног канцеларског мандата, још једном посети Србију, која са Немачком има веома добре односе, посебно економску сарадњу.

Извор: Танјуг

Check Also

Гашић са Боцан-Харченком о сарадњи у области унутрашњих послова

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић састао се данас са амбасадором Руске Федерације у Републици Србији …