Главна / Вести / Косово и Метохија / Милени Нашпалић са Косова додељена прва награда фондације „За српски народ и државу“

Милени Нашпалић са Косова додељена прва награда фондације „За српски народ и државу“

Милени Нашпалић са Косова додељена прва награда фондације „За српски народ и државу“.
Годишњу студентску награду фондације „За српски народ и државу“ на којој су се такмичили студенти из Републике Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Северне Македоније освојила је Милена Нашпалић (21) са Косова, студент треће године Међународних односа на Њижњеновгородском државном лингвистичком универзитету “Н.А Доброљубова” у Русији, где је и затекла вест о освојеној првој награди.

Жири је  једногласном одлуком од 39 радова, прву награду у вредности од 1.500 евра доделио Милени Нашпалић за есеј на тему „Изазови из перспективе модерне демократије“.

Председник жирија проф. др Жика Бујуклић је том приликом рекао да мора да издвоји рад „ауторке родом из Призрена“.

„Када прочитате њен рад који је везан за демократију, ви уживате у њему, јер су разматрања са теоретског и историјског аспекта, на месту и тако треба, али је онда она довела до онога што је све нас задивило, довела је до реалног живота – Шта је демократија? – она не говори са теоретског некаквог далеког циља, него реалног живота и поставља се једно круцијелно питање – А зашто треба ту интеграцију уопште обављати, зашто је дошло до дезинтеграције, ко је разрушио то?! Онај ко је правни поредак међународни урушио, онај ко је повредио Повељу Уједињених нација, НАТО повељу…повредио сваку норму и створио квази државу без икаквог правног основа. И на крају завршава потресном реченицом, када каже, демократија је за нас када можемо слободно да се крећемо, да можемо слободно да говоримо, да можемо да идемо у сваки део своје земље слободно, кад то прочитате, ја док говорим није ми баш лако, јер то није теоретска флоскула, то је реалан живот, то је демократија“, рекао је проф. др Бујуклић.

Награду је на Видовдан у Крушевцу, на свечаном отварању Канцеларије фондације „За српски народ и државу“ уручио председник Србије Алксандар Вучић, идејни покретач фондације, а чији је оснивач Српска напредна странка, њеном брату Лазару Нашпалићу.

„Био је то заиста један посебан тренутак, на посебан дан, поносни смо на Милену. Жао нам је што лично није присуствовала уручењу награде“, рекао је Лазар.

Милену је вест о освојеној награди затекла у припремама за долазак кући, након успешно завршеног испитног рока.

„Нисам очекивала награду, био ми је изазов да напишем тај есеј, из личне перспективе, да преиспитам себе, своја осећања и стечена знања из демократије – те чудесне речи, чији нас је недостатак у пракси суочио са многим губитцима и ломовима у души. Наравно да сам била срећна, посебно ме је дирнуо говор професора Бујукића, са којим сам се и лично чула“, рекла је Милена и додала да јој је жао што на Видовдан није била на Косову.

„Свим добитницима награде указана је посебна част што је председник Вучић уручио награде и то на Видовдан, брат ме је достојно заменио“, рекла је Милена.

Нема прецизних планова за будућност , „човек планира Бог се смеје“, каже.

„То кажем због епидемије, чији ме је први талас на срећу затекао кући. Следи мастер, нисам још донела одлуку у којој области и на ком универзитету, али свакако везано за међународне односе“, рекла је Милена.

Рођена је у Призрену, отац јој је парох у селу Гораждевац код Пећи у Метохији, где тренутно живи њена породица.

Милена каже да јој је дом Косово и Метохија, јер је основну школу завршила у Звечану и Грачаници где је њен отац био парох. Српску гимназију “Никола Тесла” у Будимпешти, завршила је са најбољим оценама.Има старију сестру Јелену која је апсолвент Стоматологије на Универзитету у Приштини, привремено измештеном у Косовској Митровици, и два млађа Брата, горе поменутог Лазара и Павла ученика 4. разреда основне школе у Гораждевцу.

Извор: Косово онлај

Check Also

Петковић: Стано чита само оно што му одговара

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да портпарол ЕУ Петер Стано …