Главна / Друштво / Апел Ватрогасне службе пољопривредницима да не пале стрњиште

Апел Ватрогасне службе пољопривредницима да не пале стрњиште

Жетвени радови и ове године отварају питање како се решити преостале сламе на њивама. И поред ризика и опасности које собом носи, многи пољопривредници се одлучују за паљење стрњишта. Пред почетак жетве из ватрогасне јединице у Лапљем Селу упозоравају на опасност од паљења стрњишта и апелују на ратаре да то никако не чине.

„Сваке године шаљем апел свим пољопривредницима да не пале остатке суве траве у пољу и да је остављају на милост и немилост ветру,који носи све пред собом, тако смо прошле године имали такву ситуацију где је изгорело десет хектара жита, ми смо се максимално ангажовали и тог дана спасили тридесет хектара . Још једном апелујем на ратаре да не пале жито , мада иако користе машине које сецкају сламу, и  свесни су да је боље да се стрњиште преоре, машине које сецкају  бацају варницу  и издувне гасове,који  несретним случајем могу да запале стрњиште” рекао је командир ватрогасне јединице Драган Секулић.

Пољопривредни стручњаци не препоручују паљење стрњишта, поред опасности од пожара,  уништава микро-флору  и дреградира земљиште.

Check Also

У Грачаници промовисана књига проф. др Стојана Секулића “Косовска хроника Томислава Секулића”

Познаваоци лика и дела Томислава Секулића имали су прилике да се, у великој сали Дома …