Главна / Друштво / Мит о мултиетничности Косова разбијен камењем и песницама

Мит о мултиетничности Косова разбијен камењем и песницама

За протекле две године регистровано је готово 190 етнички мотивисаних напада на српски народ на КиМ и на њихову имовину, од чега је повређено 39 људи.

Срби на Косову и Метохији живе у страху да их физички не нападне „мирни” комшија Албанац и са зебњом испраћају своје дете у школу у нади да ће се кући вратити без иједне модрице или да неће бити претучено, што доказује и најновији напад на дечака у селу Гојбуља код Вучитрна. Скоро сваког дана у различитим деловима покрајине бива нападнут човек не зато што је нешто урадио већ зато што је Србин. Државни врх Србије и Српска листа небројено су пута апеловали на међународну заједницу, у чијој је надлежности овај део наше земље, на основу Резолуције 1244 Савета безбедности, али виновници, чак и ако којим случајем буду ухваћени, врло брзо бивају без санкција пуштени на слободу. Звучи невероватно да се у 21. веку етнички мотивисани напади над Србима на Косову доживљавају као нормална појава од приштинских институција, али и међународне заједнице.

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић осудио је пребијање тринаестогодишњег српског дечака Николе Перића, који је нападнут пре две ноћи у Гојбуљи. Јевтић је на свом твитер налогу, уз текст исповести овог детета, упитао представнике међународне заједнице, пре свега Европске уније на Косову, Кфора, амбасаде САД, али и специјалног представника ЕУ за преговоре Београда и Приштине Мирослава Лајчака, шта је још потребно да се догоди Србима да би они реаговали. „Шта још треба да се догоди да би се десила конкретна реакција у смислу заштите Срба на Косову”, упитао је Јевтић.

Тај дивљачки напад на Николу догодио се свега два дана пошто је група екстремних Албанаца развалила врата на стану Драгице Гашић и, бацајући камење и претећи клањем, од ње тражила да напусти свој дом и своју Ђаковицу, где је једина српска повратница. Иако је реч о жени која има 60 година и никоме ништа нажао није урадила, она је за Албанце крива зато што је Српкиња. У месту које има око 50.000 људи смета им једна Српкиња? Чак је реаговала и Виола фон Крамон, која је изустила да је то неприхватљиво.

Постоји ли данас у Европи и свету неко ко може за пропали пројекат независног Косова да каже да се темељи на „мултиетичности” или је то мантра албанских лобиста потпомогнута огромном свотом долара, јер тешко да неко не може да осуди напад на једно дете. Али, делује да када су долари у питању, и један Данијел Сервер, Бодо Вебер и други остају без текста. Председник скупштинског одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун наводи да етнички мотивисан напад на тринаестогодишњег дечака код Вучитрна представља најопаснији вид насиља.

„Када нападате децу, онда је то порука и њиховим родитељима да нису добродошли, да треба да спасавају своје породице тако што би отишли одатле, где је било напада. То је једна систематска континуирана кампања насиља која се спроводи на КиМ над српским народом”, каже Дрецун и додаје да положај Срба на КиМ карактерише физичка, институционална, правно-имовинска, правна и здравствена небезбедност. За протекле две године регистровано је готово 190 етнички мотивисаних напада на српски народ на КиМ и на њихову имовину, од чега је повређено 39 Срба. На мети Албанаца су и објекти Српске православне цркве.

„То нам показује да однос привремених приштинских институција према српском народу није уопште позитиван. Понашање тих институција отвара простор за изазивање међуетничких инцидената и етнички мотивисаног насиља и охрабрује екстремне Албанце да нападају српски народ јер знају да ће остати некажњени, а обесхрабрују Србе да остану на КиМ, да наставе да живе тамо и обесхрабрује повратак оних који су протерани”, оцењује Дрецун.

Коментаришући случај Драгице Гашић, која се након 22 године вратила у Ђаковицу и која је свакодневно изложена провокацијама и нападима, наводи да привремене приштинске институције не показују интересовање да је заштите и омогуће услове да опстане. „Имате Албанце који су потпуно неспремни да прихвате суживот с неким ко је друге националности, да прихвате суживот са Србима, макар с једном Српкињом која се налази тамо. Они желе потпуно да униште било какав траг српског постојања на КиМ тако што хоће да једину особу која је Српкиња протерају из Ђаковице”, рекао је Дрецун за РТС.

И директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић каже да ће о нападу на Николу Перића обавестити све међународне чиниоце, од којих ће захтевати да се безбедносна ситуација у Гојбуљи, као етнички мешовитој средини, схвати на најозбиљнији могући начин и да се подигне на још виши ниво.

„Шта још треба да се деси да међународна заједница најозбиљније схвати каквом су ризику, тортури, малтретирању и шиканирању свакодневно изложени Срби на простору КиМ? Да ли још неко дете треба да буде мета обести Албанаца да би међународне мисије реаговале, или ће наставити да се праве да се ништа не дешава, што је манир Приштине, за коју српске жртве не постоје”, наводи Петковић.

До напада је дошло у дану када на КиМ борави генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, који је очување безбедности и мира зацртао као главни приоритет мисије Кфора. Да ли су косовски Албанци подстакнути замрзнутим конфликтом за који се залаже Албин Курти и доласком првог човека НАТО-а мислили да су добили зелено светло да могу да раде шта хоће, видеће се на основу реакције међународне заједнице.

Постоји више разлога зашто долази до нападе на Србе, али је готово извесно један од главних тај што је наставак дијалога Београда и Приштине, опструкцијом Албина Куртија, доведен у ћорсокак. То даје повода и резултира нападима на Србе, али и имовину СПЦ. Управо због ужарене ситуације на Космету, али и због прикупљања политичких поена пред редовне локалне изборе у октобру, ниједна албанска политичка партија није ни покушала да осуди етнички мотивисане нападе.

Извор: Политика, ТВ Мост

Check Also

У Грачаници промовисана књига проф. др Стојана Секулића “Косовска хроника Томислава Секулића”

Познаваоци лика и дела Томислава Секулића имали су прилике да се, у великој сали Дома …