Главна / Друштво / На протестном скупу у Грачаници тражено да се Ристо Јовановић безусловно пусти из притвора

На протестном скупу у Грачаници тражено да се Ристо Јовановић безусловно пусти из притвора

У Грачаници je одржан протест због хапшења младића Риста Јовановића из Подгорице који је на Видовдан на Газиместану покушао да заштити монахињу од малтретирања косовске полиције, а коме је Основни суд у Приштини одредио притвор до 30 дана.

На протестном скупу тражено је да се Ристо Јовановић безусловно пусти из притвора и да му се омогући да се брани са слободе.

Јована Филиповић бранилац Риста Јовановића поднела је жалбу Апелационом суду на одлуку суда о притвору, а данашњи скуп је, како истиче, протест грађана на одлуку Основног суда.

“Овим показујемо да верујемо да ће Апелациони суд у Приштини усвојити жалбу и да ће размотрити све списе предмета, с обзиром на то да не постоје докази о томе да је Ристо Јовановић починио дело које му се ставља на терет и да треба да се брани са слободе или да се евентуално усвоји нека друга мера која је предложена у жалби. Сматрамо да дело апсолутно не постоји и да не постоји никаква основана сумња да је он учинио оно за шта га терете, каже за РТВ Грачаница адвокат Јована Филиповић.

Након скупа испред Дома културе Грачаница учесници су се упутили у протестну шетњу кроз центар Грачанице до споменика Милошу Обилићу где је од приштинских власти затражено да уместо што хапсе и малтретирају недужне Србе коначно процесуирају бројна злодела албанских екстремиста према Србима и њиховој имовини и СПЦ.

Организатор овог протеста Радоман Додеровић истиче да је скуп организован да би се пружила подршка Ристу Јовановићу који је неправедно притворен.

” Осуђујемо сваки сличан напад, паљење заставе, скрнављење, паљење жита, све је то за осуду. Ми Срби и Црногорци овде на Косову, међу нама нема разлике, ту смо да подржимо једни друге”, рекао је Додеровић.

Председник “Матице” Црногораца Бобан Филиповић такође је осудио хапшење Јовановића и поновио да се узда у одлуку суда у Приштини и да ће Ристо бити ослобођен.

Организатори протеста су најавили да уколико Јовановићу не буде омогућено да се брани са слободе да ће наставити са свакодневним протестима.

Check Also

У Грачаници промовисана књига проф. др Стојана Секулића “Косовска хроника Томислава Секулића”

Познаваоци лика и дела Томислава Секулића имали су прилике да се, у великој сали Дома …