Главна / Друштво / На протестном скупу у Грачаници тражено да се Ристо Јовановић безусловно пусти из притвора

На протестном скупу у Грачаници тражено да се Ристо Јовановић безусловно пусти из притвора

У Грачаници je одржан протест због хапшења младића Риста Јовановића из Подгорице који је на Видовдан на Газиместану покушао да заштити монахињу од малтретирања косовске полиције, а коме је Основни суд у Приштини одредио притвор до 30 дана.

На протестном скупу тражено је да се Ристо Јовановић безусловно пусти из притвора и да му се омогући да се брани са слободе.

Јована Филиповић бранилац Риста Јовановића поднела је жалбу Апелационом суду на одлуку суда о притвору, а данашњи скуп је, како истиче, протест грађана на одлуку Основног суда.

“Овим показујемо да верујемо да ће Апелациони суд у Приштини усвојити жалбу и да ће размотрити све списе предмета, с обзиром на то да не постоје докази о томе да је Ристо Јовановић починио дело које му се ставља на терет и да треба да се брани са слободе или да се евентуално усвоји нека друга мера која је предложена у жалби. Сматрамо да дело апсолутно не постоји и да не постоји никаква основана сумња да је он учинио оно за шта га терете, каже за РТВ Грачаница адвокат Јована Филиповић.

Након скупа испред Дома културе Грачаница учесници су се упутили у протестну шетњу кроз центар Грачанице до споменика Милошу Обилићу где је од приштинских власти затражено да уместо што хапсе и малтретирају недужне Србе коначно процесуирају бројна злодела албанских екстремиста према Србима и њиховој имовини и СПЦ.

Организатор овог протеста Радоман Додеровић истиче да је скуп организован да би се пружила подршка Ристу Јовановићу који је неправедно притворен.

” Осуђујемо сваки сличан напад, паљење заставе, скрнављење, паљење жита, све је то за осуду. Ми Срби и Црногорци овде на Косову, међу нама нема разлике, ту смо да подржимо једни друге”, рекао је Додеровић.

Председник “Матице” Црногораца Бобан Филиповић такође је осудио хапшење Јовановића и поновио да се узда у одлуку суда у Приштини и да ће Ристо бити ослобођен.

Организатори протеста су најавили да уколико Јовановићу не буде омогућено да се брани са слободе да ће наставити са свакодневним протестима.

Check Also

Радио Грачаница слави 22 године рада и постојања

Радио Грачаница, која данас слави 22 година рада и постојања, почела је са радом 21.10.1999. …