Главна / Друштво / Амбуланта у Видању код Клине, након обнове примила своје прве пацијенте, Канцеларија наставља са обиласком и реновирањем амбуланти

Амбуланта у Видању код Клине, након обнове примила своје прве пацијенте, Канцеларија наставља са обиласком и реновирањем амбуланти

Пројектом обнове и реновинарања свих здравствених установа, посебно сеоских амбуланти  Владе Републике Србије посредством Канцеларије за Косово и Метохију данас је у Видању у општини Клина пуштена у рад амбуланта која је, након реновирања примила своје прве пацијенте. Приоритет у реновинарњу и обнови овим пројектом имају повратнича места али су обухваћене и све остале амбуланте у српским срединама на Косову и Метохији,  где постоји потреба за реновирањем.

Директорка Дома здравља Пећ са седиштем у Гораждевцу  др Мирјана Дригант каже  за РТВ Грачаница да је ово прва амбуланта у низу која је ревитализована и обновљена уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију и Владе Србије, као и да ће то много значити овдашњем становништу. Изразила је наду да ће са бољом здравственом заштитом бити повећан и број повратника у селима.

„Имамо мањак кадрова али биће ускоро ново запошљавање и примање радника,  па ћемо моћи да организујемо бољи распоред  долажења лекара, сестара и лабораната. За сада ће у амбуланти долазити једном недељно лекар и биће ту уторком од 09-14 сати, а имамо медицниске сестре које ће стално бити ту и обавештавати лекаре по потреби из Осојана и Гораждевца”, каже др Дригант.

Начелник Пећког округа Мило Стевановић истакао је да су овакви пројекти од великог значаја нарочито у повратничким местима, а да је отварање амбуланте у Видању код Клине само прва у низу и да ће их бити још у Метохији.

„Посебно сам захвалан Канцеларији за Косово и Метохију, Влади Републике Србије и нашем председнику Александру Вучићу,  јер на његову иницијативу поред ове обнове почиње и изградња вртића у Гораждевцу“, каже Стевановић.

Председник Привременог органа општине Клина у Видању Весна Пешић,  додала је да у Видању има много старачких домаћинстава којима је преко потребна медицинска помоћ.

„До сад су наши грађани морали да иду до Осојана, до Гораждевца, морали смо да обезбедимо превоз, а сада ће свима бити много лакше са новом амбулантом“, каже Пешић.

Канцеларија за Косово и Метохију покренула је пројекат обнове свих напуштених или затворених сеоских амбуланти у српским срединама у покрајини како би се повећао ниво здравствене заштите.

У саопштењу Канцеларије за КиМ наведено је да је прва таква реконструисана амбуланта у селу Видање отворена данас и да је примила  прве пацијенте. Она примарном здравственом заштитом покрива око 250, углавном старијих житеља овог краја, који су претходно ишли у домове здравља у Осојану или у Гораждевцу. “У наредном периоду представници Канцеларије наставиће са обиласком и пописаће све сеоске амбуланте којима је потребно реновирање, а постоји потреба за њиховим радом. Циљ је да се оне доведу у функционално стање и да наши сународници имају на раполагању лекаре и медицинско особље, које ће им у сваком тренутку бити на располагању”, истакла је Светлана Миладинов помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију.

Пешић је још једном захвалила Канцеларији за КиМ, као и Влади Републике Србије јер брину и помажу  народ на овим  просторима.

Check Also

Радио Грачаница слави 22 године рада и постојања

Радио Грачаница, која данас слави 22 година рада и постојања, почела је са радом 21.10.1999. …