Главна / Вести / Косово и Метохија / Селаковић: Да сви заједно подсетимо свет шта се догодило 17. марта 2004. године

Селаковић: Да сви заједно подсетимо свет шта се догодило 17. марта 2004. године

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић је на Самиту српске омладине и студента Балкана позвао младе да учествују у заједничкој промоцији бисера српске културе и темеља националног и културног идентитета кроз дељење слика на друштвеним мрежама 17. марта, у знак сећања на манастире у пламену на Косову, као сећање на погром.

Селаковић је истакао да је наша одговорност ширење истине у свету о томе кроз шта као народ пролазимо и позвао све младе да се кроз постављање фотографије на друштвеним мрежама, као подсећања на погром 17. марта 2004. године на Косову, посветимо културној и јавној дипломатији и ширењу истине о темељима српског кутурног и националног идентитета.

„Хајде да 17. марта следеће године да свако од нас на свој профил, на Инстаграму, на Фејсбуку или којој год друштвеној мрежи постави симбол 17. марта 2004. године, а то су наши сународници и наше светиње на Косову и Метохији како нестају у пламену. Да заинтиргирамо свакога у свету ко би то погледао, а свако од вас има пријатеље у свету, имате их управо преко друштвених мрежа, да их упознајемо са оним кроз шта као народ пролазимо, али и да их упознајемо са оним што су темељи нашег националног и културног индентитета“, рекао је Селаковић.

По његовим речима, сами сносимо одговорност за ширење истине о темељима нашег националног и културног идентитета.

„Шта смо ми урадили да упознамо људе са оним што јесу бисери наше културе, шта су темељи нашег националног и културног идентитета. Зато мислим да је улога младих кључна, за вас је то 30 секунди и један клик на некој друштвенох мрежи. Потрудите се да на такав начин упознајете цео свет са оним чиме се ми као народ поносимо. Када то уобличимо у културну и јавну дипломатију и када се договоримо шта ћемо да урадимо једног дана у години сви заједно, видећете какав је успех могућ“, рекао је Селаковић.

Селаковић је навео да, без обзира на политичке ставове по питању Косова, сви треба да учествују у кампањи за заштиту споменика културе.

„Био сам у једној нама врло блиској земљи по историји,а многи би помислили и по култури, то је сада држава чланица ЕУ. Захвалио сам се свом колеги министру на доприносу који пружају војници из контигента његове земље на КиМ у чувању Високих Дечана и онда га сам га замолио, пошто је реч о земљи која је признала независност Косова, да без обзира на политички став по питању Косова и Метохије, јер је по свом пореклу и бићу хришћанска земља, да размисли да ли ће следећи пут у Унеску подићи руку за некога ко је био у стању да рецимо у Мушутишту сруши цркву из 14. века до темеља, која је прошла векове, а да није била такнута. Упитао сам самог себе да ли Мушутиште најбољи пример, поменуо сам и Високе Дечане и тада сам схватио а он, иако веома образован човек и велики поклоник културе и уметности, да он између неког будиситчкох храма у Улан Удеу на граници између Монголије и Русије и наших Високих Дечана не види никакву разлику – то је наша одговорност“, рекао је Селаковић.

Извор: Косово oнлајн

Check Also

Петковић: Недавне кризе на северу КиМ на ивици трагедије

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић оценио је да су две кризе које …