Главна / Политика / Председник: ИПА фондови важни за убрзање реформи; Вархеји: Србија ће отворити два кластера ове године
Beograd, 15. jula 2021.- Odrzana je konferencija o rezultatima i mogucnostima IPA fondova u Srbiji, pod nazivom "Srbija i EU: podrska razvoju i pregovorima o clanstvu", koju organizuje Ministarstvo za evropske integracije. U uvodnom delu, onlajn se obratio predsednik Republike Srbije Aleksandar Vucic a potom, sa same konferencije, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimovic koja je i nacionalni IPA koordinator za nasu zemlju, i sef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji Sem Fabrici. FOTO TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bg

Председник: ИПА фондови важни за убрзање реформи; Вархеји: Србија ће отворити два кластера ове године

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је финансијска подршка ЕУ кроз предпристуне фондове значајна јер се та средства користе како би се убрзале реформе и дошло до конацног циља – пуноправног чланства у ЕУ, а тиме и до квалитета живота грађана Србије који важе и за грађане ЕУ.

Вучић је у онлајн обраћању на конференцији о резултатима и могућностима ИПА фондова у Србији, под називом “Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству”, казао да Србија цени сваки евро који је дошао у нашу земљу из Европске Уније додајући да сматра да смо се до сада одговорно понашали према тој помоћи која нам је на располагању као земљи која је у процесу приступања.

“Пред Србијом је у односу на седмогодишњи буџетски период је велики задатак, да обимна финансијска средства искористимо што је могуће боље, да спремимо пројекте да буду подршка нашим реформским активностима и да тако допринесу равномернијем развоју наше земље”, казао је Вучић.

Према његовим речима, преговори о чланству и реформе које се спроводе у оквиру тих преговора значајан су замајац нашем економском и друштвеном напретку, али су и услов за даљи одржив развој и развој у целини.

Како каже, дужан је да се стара о питањима одрживог развоја свих грађана из свих делова Србије на једнак начин.

“Зато ћемо укључити све наше потенцијале, све изванредне људске капацитете и већ трансформишемо образовање у целоживотно учење за поребе тржиште рада, а користећи дигитализацију и зелену транзицију, праведну и правилно циљану”, додао је председник.

Како каже, у томе ћемо бити успешни само ако заједно са нашим комшијама у региону и партнерима у ЕУ будемо заједно радили на испуњавању заједничких циљева, а ти је да Европа постане први климатски неутрални континент 2050. године.

“Важно нам је да сви будући пројекти који се буду финансирали из будућих ИПА пројеката 2021 2027 у договору са ЕУ усмеримо на оно што је у складу са нашим националним реформским циљевима и што може да допринесе одрживом развоју целом региону”, казао је.

Додаје да ће се највећи део пројеката инвестирати кроз Економско-инвестициони план за Западни Балкан као подршке читавом развоју региона и превазилажењу негативних ефеката ковид кризе, али и достизању друштвених и економских стандарда Уније.

“Знамо да смо успешнији заједно и то није никакав наивни идеал политичког јединства, већ основа за развој кроз размене капитала, робе, људи, идеја у целом региону”, навео је председник.

Скренуо је пажњу на резултате ИПА 2 која је обухватила финансијску перспективу од 2014. до 2020. године и навео да је ЕУ наш највећи донатор са више од 3 милијарде евра бесповратне помоћи.

Председник каже да се у Србији спроводе реформе у свим најважнијим областима, као што су владавина права, енергетика, пољопривреда, инфраструктура…

Казао је и да уз спровођење реформи, које су биле тешке, Србија ни данас не би била најсиромашнија чланица ЕУ.

Додајући да су износи структурних фондова које користе земље чланице Уније много већи него доступни претприступни фондови за земље у процесу преговора, Вучић је казао да нам је важно да и сада док преговарамо покажемо отпорност привреде и друштва.

“Свакако не бих волео да Србија и након 30 година од чланства буде земља која ће користити структурне фондове и зато сада јачамо нашу отпорност, постављамо на здраве темеље наш раст и пројектујемо одрживе циљеве нашег развоја”, казао је Вучић.

Истакао је да је веома важно то што се кроз ИПА фондове финансира и повезаност у саобраћају и навео да томе треба да допринесе низ пројеката попут аутопута Ниш – Приштина, уређење пловног пута Саве и Дунава, развоја железничке инфраструктуре.

Повезаност је принцип који је уграђен и у друге области, попут енергетике, казао је Вучић и додао да су и у тој области дефинисани пројекти.

Конференцију “Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству” организује Министарство за европске интеграције.

Вархеји: Србија ће отворити два кластера ове године

Европски комесар за суседску политику и проширење Оливер Вархеји поручио је данас да политика проширења ЕУ остаје у центру активности Комисије, што за Србију значи, како је навео, отварање два кластера већ током ове године.

Вархеји је у поруци прочитаној на конференцији о резултатима и могућностима ИПА фондова у Србији, под називом “Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству”, навео да Србија игра кључну улогу у региону и Европи.

Према његовим речима, за ЕУ Западни Балкан је један од највећих приоритета, што је јасно показано током пандемије вируса корона, када је Унија обезбедила пакет помоћи од 3,3 милијарде евра за регион.

Вархеји је најавио да ће ЕУ пружати подршку и за дугорочни опоравак и у том смислу подсетио да је израђен Економски инвестициони план за Западни Балкан у вредности од 30 милијарди евра.

“Тај план показује како заједно можемо трансформисати регион и обезбедити да он изађе јачи из ове кризе”, поручио је Вархеји и додао да ће Србија бити главни корисник тог плана са великим пројектима у области повезивања.

Како је навео, то долази као додатна подршка на готово пет милијарди евра бесповратне помоћи коју је Србија примила током протеклих година.

“Нови замајац, који је дефинисан ревидираним оквиром политике проширења и Економским и инвестиционим планом, отвара значајне прилике за Србију. Треба да искористите те прилике, при чему можете рачунати на то да ће вам Комисија пружати подршку у овом процесу”, казао је Вархеји.

Конференцију “Србија и ЕУ: подршка развоју и преговорима о чланству” организује Министарство за европске интеграције, а у уводном делу обратио се онлајн и председник Србије Александар Вучић.

Извор: Танјуг

Check Also

Ангела Меркел данас у посети Србији

Немачка канцеларка Ангела Меркел, непосредно пред окончање канцеларског мандата, долази у посету Србији, где ће …