Главна / Економија / Вучић у Борчи: Градимо 12 болница широм Србије, молим лекаре да донесу одлуку о трећој вакцини

Вучић у Борчи: Градимо 12 болница широм Србије, молим лекаре да донесу одлуку о трећој вакцини

Председник Србије Александар Вучић позвао је данас медицинску струку да донесе што пре одлуку о увођењу треће дозе вакцине и о могућности да се мешају различите вакцине.

“Ми ћемо ускоро свакако морати да идемо и са трећом дозом зато што многима већ пролази тај рок, и за оне који су ревакцинисани прошло је шест, седам или осам месеци, тако да вас молим да ускоро донесте те одлуке”, поручио је Вучић у здравственој станици Борча.

Набавили смо и вакцину Модерна, стиже од октобра

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је наша земља набавила и пету вакцину – Модерну, која ће стићи од октобра, као и да ће већ за неки дан почети и пуњење кинеске вакцине у Србији.

“Ускоро ћемо да имамо и пету вакцину, и Модерну смо набавили и она нам стиже од октобра. Ускоро ћемо да изађемо и са првом серијом вакцине – компонента 1 код нас произведених”, рекао је Вучић.

Председник је изразио очекивање да ће и за домаћу фабрику вакцина бити постављен камен темељац за месец дана.

Напоменуо је да се погоршава епидемиолошка ситуација и да се повећавају бројке.

Председник је истакао да, са друге стране, имамо довољно вакцина и позвао људе да се вакцинишу.

“У овом тренутку имамо 1,3 милиона слободних вакцина и не истиче им рок. Немамо проблем са вакцинама”, рекао је Вучић.

Замолио је лекаре да донесу што пре ту одлуку и поручио свима који причају против вакцина да не буду толико неодговорни, јер сви који су вакцинисани имају 95 одсто више шанси да преживе од оних који нису вакцинисани.

Здравствена станица Борча у оквиру Дома здравља „Др Милутин Ивковић” Палилула, која се простире се на око 7.000 квадрата, отворена је данас у присуству председника Србије.

Вучић се испред нове здравствене станице, током обиласка, коме су присуствовали и министар Здравља Златибор Лончар и заменик градоначелника Београда Горан Весић обратио лекарима и подсетио да је раније обећао да ће то бити изграђено и истакао да је то сада и испуњено.

“Пре краја године кренућемо и у изградњи канализације на левој обали Дунава”, рекао је Вучић додајући да се сада завршава потребна документација за тај пројекат.

Све што нисмо радили у претходних 30 година, сада ћемо полако урадити, додао је Вучић.

Рекао је да ће се у том делу Београда градити и нове школе и вртиће, као и да се граде и средња стручна школа и гимназија.

“Ми ћемо наставити да градимо и радимо, а све то значи бољи животни стандард за грађане. Више не морате да идете у центар града за прегледе”, казао је Вучић.

Додао је да је у нову здравствену станицу у Борчи већ пребачено 70.000 картона и да ће их бити још више.

Овде имате још савременију опрему и дивне лекаре, рекао је Вучић.

Председник је казао да ће бити решени и саобраћајни проблеми у том делу града, да ће се градити нови мост, као и да ће ускоро почети да се гради и аутопут од Београда до Зрењанина и од Зрењанина до Новог Сада.

Казао је да ће покушати да доведу још једног великог инвеститора на леву обалу Дунава.

Вучић је рекао приликом обиласка новог Дома здравља у Борчи да је зграда веома лепа и споља и изнутра и да нови Дом здравља показује да можемо да градимо и улажемо у здравство које је једно од кључних стубова друштва и предуслов за бољи животни стандард.

Како је рекао тренутно се врше радови на 12 Општих болница широм Србије, од Кикинде до Пирота, Лознице, Смедеревске паланке, Врања, Прокупља које ће, како је рекао добити велики Клинички центар вредан 30 милиона евра.

“То су огромна улагања. Морате да водите рачуна као и о школовању”, јер како је навео само у Србији постоји да се, и поред великих трошкова одржавају школе са по 2, 3 ученика, само да се села не угасе.

Он је додао да то себи Србија може да приушти јер има добро стање у буџету.

Током обиласка Вучић је од директора Дома здравља добио на поклон диоптријске наочаре са специјални стаклима.

Укупна вредност радова је више од 800 милиона динара.

За изградњу здравствене станице у Борчи, становници леве обале Дунава чекали су чак три деценије.

Око 150 лекара и сестара радиће y тој здравственој станици, како би грађани Борче имали адекватну здравствену заштиту, а пројектована је за популацију од 200.000 становника.

На полагању камена темељца, у децембру 2019. године, речено је да ће та здравствена станица садржати службу за здравствену заштиту предшколске и школске деце, одраслих грађана, кућног лечења и палијативне неге, здравствену заштиту жена, поливалентну патронажу, рендген и ултразвучну дијагностику, стоматологију, физикалну медицину и рехабилитацију, те интерну медицину.

Извор: Танјуг

Check Also

Вучић се састао са Додиком

Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председавајућим Председништва БиХ Милорада Додика у згради …