Главна / Вести / Косово и Метохија / Обележена годишњица масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба у Ораховцу; 23 године борбе и трагања за истином и правдом

Обележена годишњица масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба у Ораховцу; 23 године борбе и трагања за истином и правдом

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији данас је  обележило 23 године од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац.

Удружење породица киднапованих и несталих лица на Косову и Метохији данас је  обележило 23 године од масовног киднаповања, протеривања и убиства Срба на подручју општине Ораховац.

У знак сећања на дан када су насилно отети од загрљаја своји мајки, очева, супруга и сестара у  9:00 часова је одржан парастос у цркви Светог Прокопија на Орловачи. Након парастоса делегација Удружења са породицама сахрањених Срба на парцели број 1 на гробљу Орловача положила је цвеће страдалима и венац свим жртвама поред спомен плоче “За незаборав“.

Догађају је присуствовао и директор Канцеларије за Косово и Метохију, Петар Петковић.

Петковић је за ТВ Мост, уочи наставка дијалога Београда и Приштине у Бриселу, рекао да ће српска делегација са председником Александром Вучићем на челу, поново инсистирати на формирању ЗСО, јер је то не само срж Бриселског споразума, већ и суштина опстанка српског народа на Косову и Метохији.

Петковић је истакао да ће такође питање несталих особа поново бити у фокусу,и да ће Београд инсистирати да се истраже све локације, што Приштина упорно одбија да учини.

У периоду од  12. маја 1998. до 12.октобра 2000. године од стране припадника тзв. ОВК страдало је 84 Срба. За време оружаног напада тзв. ОВК на подручју Ораховца од 17-22 јула киднаповано је око 100 српских цивила. 18. јула 1998. године протерано је сво српско становништво из села Ретимље, Оптеруша и задржано у приватне затворе и логоре. Један број је ослобођен вољом команданата тзв. ОВК, а група од 35 цивила ослобођена је 22. јула 1998. године посредством делегације МКЦК у Прштини.

Трагање за судбинама киднапованих 36  Срба из тог периода се прекида након идентификације посмртних остатака пронађених у масовним гробницама Малишево и Волујак у пролеће 2005. године.

Посмртни остаци 24 лица сахрањени су на београдском гробљу Орловача.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …