Главна / Вести / Косово и Метохија / Јањић: Трагикомична инцијатива Приштине, није ваљда Србија уништила 156 цркава и манастира на КиМ од доласка НАТО

Јањић: Трагикомична инцијатива Приштине, није ваљда Србија уништила 156 цркава и манастира на КиМ од доласка НАТО

Културолог Јован Јањић за инцијативу приштинске владе да “у светској јавности окриви Србију да је уништила око 200 џамија, преко 60 библиотека са записима старим 500 година, грађевине попут хамама из времена османлијског царства”, наводи да је трагикомична.

“Да ли ће рећи да су Срби ломили крст на манастиру у Подујеву? Ко је уништио 156 цркава и манастира од доласка међународних снага? Приписати ово Србији заиста је трагикомично”, каже Јањић за Пинк и додаје:

“Када су ови крајеви потпали под турску власт 1455. године, према попису становништва, био је само један или двоје Албанаца. Ово је била чисто српска територија, а многе светиње које спомињу настале су пре Косовског боја, и пре него што су Албанци почели да насељавају ово подручје”.

Јасно је, закључује, да је реч о српском материјалом и духовном наслеђу.

“Рачунају на кратко памћење и манипулације у политици, те покушавају да наше манастире прикажу као своје. Све зависи од нас! Они су спремни на све како би одузели тај део територије нашој земљи, али ми се морамо борити, указивати међународној јавности и евидентирати догађаје. Морамо имати активан однос јер се зло по природи увек шири, све док му се не стане на пут”, каже Јањић.

Анђелковић: Преко 80 различитих инцидената забележено од почетка ове године

Зоран Анђелковић, бивши шеф Извршног већа Косова и Метохије, каже да је важно да стално приказујемо како су цркве и манастири изгледали пре и после рушења. Подсећа да многи нису обновљени и да су остали потпуно срушени.

“Преко 80 различитих инцидената забележено је од почетка ове године, а они су се умножавали од победе Аљбина Куртија у фебруару. Последњи инцидент са тровањем је специфичан јер се већ дешавао”, каже Анђелковић за “Ново јутро”.

“Задржава се тенденција у страним медијима да су Срби лоши момци, а да су Албанци угрожени. На овакав начин се ствара и даљи међународни притисак на нашу земљу, а притисак се своди на то да признамо независност Косова”, каже Анђелковић.

На питање шта је мотив наглог наоружавања косовских безбедносних снага, проф. др Мирослав Бјеговић, декан Факултета за студије безбедности Едуцонс, каже да је разлог свима познат, али да је индикативно то колико постоје двоструки аршини.

“Рецимо, Немачка је лицемерна јер на сајту свог министарства спољних послова упућује апел својим грађанима да избегавају простор Косова и Метохије, јер на њему влада организовани криминал. С друге стране, управо Немачка шаље наоружање на територију КиМ”, каже Бјеговић.

Извор: Косово онлине/Пинк

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …