Главна / Друштво / Парастос у Великој Хочи: И да хоћемо, не можемо да заборавимо, поручили преостали Срби који овде живе

Парастос у Великој Хочи: И да хоћемо, не можемо да заборавимо, поручили преостали Срби који овде живе

У Великој Хочи одржан је парастос у знак сећања на период од 17. до 22. јула 1998. када је пострадало четрдесет троје Срба. На комеморативном скупу присуствовали су чланови породица, рођаци, пријатељи као и преостали Срби који овде живе, преноси РТК2.

Носећи венце, цвеће и фотографије убијених и киднапованих Срба из Зочишта, Ораховца, Велике Хоче, Ретимља, Оптеруше и Братотина, окупљени су прошетали главном улицом Велике Хоче до спомен обележја пострадалим Србима, где је одржан парастос страдалима.

“Некима су 23 године прошле као трен, а другима ипак биле дуге као живот цео и мучне јер су прошле у болу стрепњи, чекањима, страху, неизвесности, питањима без одговора, или са одговорима који се као мач забадају у срце које изнова крвари и боли. И да хоћемо да заборавимо не можемо”, истакла је Оливера Радић.

“Ово што ово овде данас видимо то је наша слика, то је наш доказ да на општину Ораховац на данашњи дан десило се нешто што од нас нико није очекивао”, казао је Негован Маврић из Велике Хоче.

Председник привременог органа општине Ораховац Александар Мицић казао је да неће заборавити 1998. годину.

“Требамо се подсећати и памтити сва недела која смо доживели, сва страдања и стрепње тих дана када смо чули за Костиће из Ретимља, за људе из Оптеруше, за окупирани Ораховац када нико није могао да изађе из својих кућа и дворишта”.

Срби из различитих места долазе на овај дан у Велику Хочу.

“Сваке године дођем овде да подржим моју другарицу Гоцу која је изгубила сина Дамира, Слободанку која је изгубила Бојана, мог школског друга Срећка Лазића, све Костиће и све које данас овде помињемо”, рекла је Лела Ђорђевић из Ниша.

“Окупимо се овде у Великој Хочи да се подсетимо свих догађања и одамо пошту свим жртвама из овог краја овде”, истакла је Милена Недељковић из Грачанице.

Парастосу у Великој Хочи, како су раније пренели медији, требало је да присуствује и Вељко Одаловић председник Комисије Владе Србије за нестала лица, коме није дозвољено да уђе на Косово.

Извор: Косово онлине/РТК2

Check Also

Петковић разговарао са породицом Николе Недељковића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас је разговарао са породицом Николе Недељковића …