Главна / Вести / Свет / Вучић у Бриселу: Ни око чега нисмо успели да се договоримо, забринутији сам за безбедност Срба

Вучић у Бриселу: Ни око чега нисмо успели да се договоримо, забринутији сам за безбедност Срба

Председник Александар Вучић рекао је у Бриселу да током дијалога са Аљбином Куртијем није могло ништа да се договори, додајући да је сада још више забринут за безбедност Срба на Косову и Метохији.

Александар Вучић је, обраћајући се медијима након завршетка дијалога у Бриселу који је био буран и трајао краће од планираног, рекао да је током претходног разговора у Бриселу мислио да је немогуће имати лошији састанак, а данас се, каже, уверио да је могуће.

“Добили смо предлоге ЕУ који су усаглашавани са нашим главним преговарачима и Србија се у потпуности сагласила са оним што је ЕУ предложила, три тачке – да интензивирамо напоре да индентификујемо остатке несталих особа, да се уздржимо од акција које би могле да потенцијално дестабилизују ситуацију на терену и треће, да се редовно састају једном месечно и главни преговарачи и да приремају састанке кад је то потребно. Нисмо могли да се договоримо око ове три тачке”, рекао је председник.

Поновио је да је Србија потпуно прихватила све три тачке, додајући да Албанци нису желели да их прихвате.

“Посебно је интересантно да нису хтели да прихвате другу тачку, да се уздрже од акција које би могле да дестабилизују ситуацију, све време су условљавали неким новим политичким критеријумима”, навео је Вучић.

Суштина Куртијевог излагања је, каже Вучић, било да је Србија крива за најмање три геноцида на КиМ – први 1878. кад је Србија стекла независност током Берлинског конгреса, други током Балканских или Другог светског рата и трећи 1999.

“Онда је објашњавао како презимена албанска вуку топониме из места у Србији. Једино што су тражили је да Србија одговара за своју прошлост, позвали да се у дијалог укључе и документа Наташе Кандић, све време се позивали на њу и о чему је она говорила и неке изјаве које ја наводно потврдио Ненад Чанак”, додао је председник.

Поново је, додаје, покренуо питање искључивања Вељка Одаловића из Комисије за нестала лица.

“Рекли смо да желимо да учинимо све што је потребно да где они покажу, ми ћемо да ископамо и да видимо има ли остатака нечијих тела, да направимо ДНК анализе и да породице добију задовољење, без обзира да ли си ту Албанци или Срби, нису то желели да прихвате”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да не жели да прихвати да је кривица за данашњи састанак подједнака јер је Србија прихватила све што је ЕУ понудила, без амандмана.

“А неки су дошли пре свега да разоре дијалог, а мене страховито брине друга реченица коју су одбили да прихвате, а то је да ће се суздржавати од акција које могу да дестабилизују ситуацију на терену”, навео је Вучић.

Навео је да ни око чега није било могуће договорити се, “захваљујући јасној одлуци унапред припремљеној од албанске стране”.

“Увек смо спремни за дијалог и сада сам много забринутији за безбедност Срба на КиМ, овде је листа свих инцидената против безбедности људи српске националности на КиМ, и то је већ сада у јулу више него целе 2020, то јасно говори о ужасно промењеној атмосфери у Приштини, они желе ту атмосферу. Ми смо са свим овим подацима доставили и Борељу и Лајчаку, као и фотографије малог Николе Перића који је пребијен, Ранка Бцића пребијеног код Клине и објаснили случај Драгице Гашић”, рекао је Вучић поводом списка инцидената достављеног ЕУ званичницима.

То није урађено, каже, да би се на нечију главу ставила кривица, већ да би се указало на нарастајући тренд насиља над Србима.

“Ми ћемо бити на располагању, спремни да разговарамо о свему, али неки не желе, све се своди на једно исто – неко ће натерати србију да призна Косово и то је све”, навео је Вучић.

Одговарајући на питање новинара, Вучић је рекао да би преговарачи требало да имају нови састанак крајем августа, о техничким питањима.

“То што ће да се виде опет, не значи ништа, боље да се нисмо ни видели после онаквог састанка”, рекао је Вучић.

Check Also

Вучић са Лајчаком о тешкој кризи на КиМ, у 18 часова се обраћа јавности

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је са специјалним представником ЕУ за дијалог …