Главна / Вести / Србија / Председник Вучић посетио фабрику Сименс мобилити у Церовцу
VUCIC KRAGUJEVAC KNIC

Председник Вучић посетио фабрику Сименс мобилити у Церовцу

Председник Србије Александар Вучић данашњу посету Крагујевцу и Книћу започео је обиласком погона компаније Сименс мобилити у Церовцу код Крагујевца.

Председник се упознао са процесом производње, поразговарао са радницима и питао их какви су услови рада у фабрици.

Вучић је рекао да “Сименс” прави и возове за регионалне пруге који су потребни Београду за линије, на пример, до Лазаревца и других приградских места.

“‘Сименс’ је сјајан, а имаћемо и друге фабрике у Србији које ће да производе трамваје и возове”, казао је Вучић током обиласка.

Каже да су Немци веома заодвољни са радном снагом у Шумадији и да зато посебно улажу у Техничку школу и Универзитет у Крагујевцу, у оквиру дуалног образовање.

“Морамо додатно да појачамо дуално образовање у Србији”, додао је председник.

“Пре неколико година овде скоро ништа није било”

Председник је рекао да је “Сименс” одлучан да Крагујевац постане у будућности железнички центар за производњу шинских возила у Европи.

“Данас сам посебно поносан, јер када сам био пре две или три године овде скоро ништа од овога нисам могао да видим. Делује ми и сада мало нестварно, како ођедном ми да произоводимо трамваје и возове, како за тако кратко време”, рекао је Вучић после обиласка трамваја направљених у срцу Шумадије.

Вучић је, заједно са директором “Сименса” у Србији Удом Ајхлингером, разгледао трамвај који је у Крагујевцу направљен за Минхен.

Додао је да је првих 10 трамваја произведених у Крагујевцу већ отишло у Бремен, да се праве трамваји и за Нирнберг и Копенхаген.

“Слушајући наше Србе, уверио сам се колико снаге и знања и памети имамо и колико смо добили нових технологија, али и колика озбиљност и одговорност је пренета на наше људе”, рекао је Вучић.

Цитирао је Николу Теслу који је рекао да му “није жао што су украли његову идеју већ што нису имали своје”.

Председник је додао да му је исто тако жао што сами нисмо умели такве фабрике да отворимо много раније.

Такође, нада се да ћемо ускоро у Београду и широм Србије моћи да видимо трамваје и возове произведене у Крагујевцу.

Председник је истакао да расте сарадња Србије и Немачке и да немачке компаније запошљавају више од 71.000 радника, као и да немачки инвеститори не напуштају Србију када истекне рок за субвенције.

Вучић је најавио да ће у Крагујевцу бити направљено 1,4 километра најсавременије пруге за тестирање у фабрици “Сименса”, која ће коштати више од 20 милона евра.

Најавио је и да ће се у Крагујевцу налазити развојно – истраживачки центар “Сименса”.

“Урадићемо и нову железничку везу за повезивање фабрике Сименса и Мајнд парка: Собовица – Лужнице – Мајнд парк – Баточина, у дужини од 16 километара, што је додатних 18 милиона евра”, навео је Вучић.

Додао је да је у “Сименсу” запослено више од 900 људи, углавном из Шумадијског и Подунавског округа.

“Када виде људи у Минхену виде ове трамваје знаће да су направљени у Крагујевцу. Хвала Сименсу што верује у Србију. Пуно ћемо моћи заједно да постигнемо у будућности. Честитам свим нашим радницима”, поручио је председник.

Председник је у “Сименсу” у Крагујевцу сазнао да је просечна месечна плата заваривача 70.000 динара и прокоментарисао да је то више од просечне плате.

“Сименс” у Крагујевцу производи трамваје, који увелико возе немачким улицама. Компанија је за три године прошла процес трансформације, од произвођача компоненти, до комплетних трамваја.

Има око 900 запослених, центар за обуку младих инжењера и уговерену испоруку од 47 трамваја за град Бремен.

Држава је помогла у стварању повољне инвестиционе климе, а о потребама грађана и планираним улагањима у шумадијске општине, председник Вучић разговараће данас са председницима општина и градоначелником Крагујевца.

У центру пажње су комунална и путна инфраструктура, пројекти од изузетног значаја за регион.

Како је најављено, председник ће посетити и Кнић, општину са око 14.000 становника у којој је, захваљујући мерама популационе политике, у прошлој години рођено 108 беба, готово двоструко више него пре четири године.

О осталим улагањима у Крагујевцу

Одговарајући на питања у вези са Клиничким центром у Крагујевцу, Вучић је рекао да се све ради како је и планирано.

“После Ниша, Београда и Новог Сада, завршава се комплетан пројекат, од око 35 милиона евра. Толико вреди само грађевински део, укупно са опремањем уложићемо 45-50 милиона”, рекао је Вучић новинарима.

По питању Центра изврсности, у којем би требало да се налази и банка матичних ћелија, Вучић је рекао да је то једини пројекат са којим се касни, због короне, те да је једног од извођача радова одбила ЕБРД.

“Али, биће то урађено”, поручио је Вучић.

На питање у вези са стадионом “Чика Дача”, Вучић је рекао да се сви пројекти раде и да се ускоро креће у изградњу.

“Биће то велелепан стадион, какав Крагујевац и Шумадија заслужују, за око 20.000 људи, по највишим европским стандардима, да могу најбоље европске утакмице да играју. Биће права лепотица од стадиона, изгледаће феноменално чим се пројекат заврши”, рекао је Вучић.

Подсетио је да ће обилазницу око Крагујевца градити конзорцијум српских компанија и додао да ће се радити канализација.

Check Also

Вучић са Лајчаком о тешкој кризи на КиМ, у 18 часова се обраћа јавности

Председник Србије Александар Вучић саопштио је данас да је са специјалним представником ЕУ за дијалог …