Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић:Kо хоће да упозна јунака од 13 година нека дође у Гојбуљу

Петковић:Kо хоће да упозна јунака од 13 година нека дође у Гојбуљу

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију Петар Петковић, који борави у дводневној посети покрајини, посетио је данас Николу Перића из Гојбуље крај Вучитрна, кога су албански екстремисти претукли почетком јула, наводи се у достављеном саопштењу Канцеларије за Косову и Метохију.

 

Петковић је истакао да је од почетка године број инцидената порастао на чак 85.

 

– Kо хоће да упозна јунака од 13 година нека дође у Гојбуљу, као што смо ми данас дошли и упознали правог малог хероја, Николу Перића који је претучен од стране албанских екстремиста, само због тога што је Србин, што носи српско име и презиме и због тога што носи православни крстић, који му је у тренутку напада био скинут са груди и погажен. Данас сам дошао да поздравим породицу Перић, Радета, Николу и све остале чланове овог великог домаћинства, да им пренесем поздраве председника Александра Вучића и да кажем да је председник и у Бриселу, пред европским званичницима, говорио о случају малог Николе, показао његове слике и његове ране и поставио питање свих 80 инцидената које имамо од почетка године. До данашњег дана тај број се и повећао на 85 инцидената који се дешавају и који су уперени против српског народа на KиМ – навео је Петковић и поручио да постоји забринитост за безбедност нашег народа у српским срединама на KиМ, с обзиром на то да Аљбин Курти није желео да се сагласи са предлогом ЕУ да се обе стране суздрже од акција које би довеле до дестабилизације на терену, наводи се у достављеном саопштењу .

Он је посебно истакао да је држава Србија уз свој народ и уз Николу Перића и његову породицу, уз Гојбуљу, уз све наше људе на KиМ.

– Боримо се да сачувамо мир, а ми ћемо се трудити и у оквиру дијалога и на све могуће начине да, пре свега, осветлимо тежину проблема са којима се Срби суочавају. Ми ћемо и финансијски и у сваком другом смислу да помогнемо, као што чинимо и до сада, како бисмо омогућили нашем народу на KиМ, посебно јужно од Ибра, да имају живот достојан човека у 21. веку. Због броја инцидената у Гојбуљи тражили смо и од међународних званичника, KФОР-а и других који треба да обезбеђују овај простор да се брину о безбедности нашег народа на Kосову и Метохији и да појачају патроле да се не би десио случај попут пребијања малог Николе Перића. Хвала Богу, он је сада добро и као што о њему бринемо, бринемо о сваком нашем човеку, сваком нашем детету, јер наша деца на KиМ су будућност опстанка и останка нашег народа – подвукао је Петковић, који је овај крај обишао у пратњи председника Српске листе Горана Ракића и председника Привременог органа Милана Костића.

Мали Никола поручио је да се и даље плаши за своју безбедност.

 

– Није ми свеједно да изађем сада да играм фудбал, ни да изађем на улицу. Мени ни раније није било свеједно, а посебно сада након пребијања. Пре десетак дана су ми бацили петарде овде и тада сам се уплашио.

Али мени ова посета много значи – навео је Никола.

Претходно, Петковић је дводневну посету Kосову и Метохији започео обиласком села Бањска код Вучитрна, где се упознао са потребама и проблемима мештана који су му захвалили што је први представник Владе Србије који их је обишао. Они су му изложили на који начин држава може да им помогне и Петковић је истакао да ће учинити све да Kанцеларија за KиМ помогне у оквиру својих могућности.

 

Први дан посете, Петковић ће завршити обиласком економије манастира Грачаница.

Check Also

Дрецун: Сценарио на Косову је део дугорочног плана Приштине

Председник скупштинског Одбора за КИМ Милован Дрецун је рекао да је “Приштина ову кризу направила …