Главна / Вести / Косово и Метохија / 22 године од убиства 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко код Липљана

22 године од убиства 14 српских жетелаца у селу Старо Грацко код Липљана

На данашњи дан пре 22 године у Старом Грацку код Липљана убијено је 14 српских жетелаца. Злочин се догодио 23.јула 1999. године и сматра се да је то један од најтежих злочина на Косову и Метохији од уласка међународних снага у покрајину, а након повлачења српских снага безбедности.

У нападу на групу Срба на њиви током жетве из заседе су убијена четири члана породице Јанићијевић – Слободан, Миле, Момир и најмлађи Новица, који је имао 17 година, затим Андрија Одаловић, браћа Јовица и Раде Живић, Станимир и Бошко Ђекић, Саша и Љубиша Цвејић, Никола Стојановић, Миодраг Тепшић и Милован Јовановић.

Четрнаест жетелаца убијено је док су убирали летину. Убице нису пронађене, а међународно правосуђе на Косову и Метохији затворило је случај.

Злочин се догодио десетак дана по доласку међународних војника. Старо Грацко је било под контролом британских војника Кфора. Британски војници су извршили истрагу и утврдили могуће починиоце међу Албанцима, али за Унмикове истражиоце починиоци су нестали без трага.

Еулекс је након што је преузео случај од Унмика, затворио истрагу због недостатка доказа, иако је у истрази код једног од осумњичених Албанаца, пронађен пиштољ једног од убијених Срба.

Родбина и чланови породица убијених Срба уздају се у Специјални суд за злочине припадника тзв. Ослободилачке војске Косова.

Гробље у Старом Грацку, где су сахрањени страдали жетеоци, више пута је скрнављено и минирано.

У Старом Грацку од лета 1999. године и злочина чија се годишњица обележава данас, живи упола мање Срба.

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …