Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Породице жртава срећу људе који су починили злочин

Одаловић: Породице жртава срећу људе који су починили злочин

На данашњи дан, 1999. године, селу Старо Грацко, на Косову и Метохији убијено је 14 Срба док су на својим имањима жњели пшеницу. Двадесет две године породице четрнаест жетелаца убијених код Липљана – чекају правду за своје најмилије јер за тај злочин још нико није одговарао.

“Ово је тема о којој треба сви да дигнемо глас. Злочин који се десио за време међународног мандата, зна се ко га је починио, али епилога нема”, рекао је генерални секретар Народне скупштине Србије  Вељко Одаловић.

Каже да ово говори да они који су дошли на Космет нису обавили своју мисију нису пружили безбедност и сигурност.

“Породице срећу људе који у починили злочин. Ове дане треба да помињемо и да их не заборавимо. Никада нећу одустати да се борим да се пронађу нестали. Откопаваљем гробница Срба почеће да се прича о Србима. Суштина је да се косовско друштво није суочило да су почињени злочини над Србима”, истакао је.

Додаје да у Србији имамо пресуде за злочине, али у Хрватској, Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији нико није одговарао за злочине над Србима.

“Хашки трибунал није донео ни правду ни помирење. Немамо право да ћутимо, морамо о томе да говоримо. Ја ћу се борити да пронађем сваку особу која је нестала без обзира на националност”, навео је Одаловић.

Осврнуо се и на трагедију на Карабурми где је деветогодишњи дечак страдао на пешачком прелазу док је прелазио са оцем, а возач који га је покосио побегао је са лица места и касније пуштен да се брани са слободе. Каже да је то једна трагедија, и да губитак не може да се надокнади, али да првосудни органи морају да имају сензибилности и да погледају ширу слику.

“Надам се да ће се сатисфакција обезбедити и породици и свима. Ово су дела због којих се одређује притвор, солидаришем се да правда донесе сатисфакцију породици”, нагласио је Одаловић.

Извор: РТС

Check Also

У српским срединама на КиМ једна особа преминула, 17 новозаражених

У српским срединама на Косову и Метохији регистровано је 17 новозаражених корона вирусом, једна особа …